RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Corona vandaag: met coronavirus besmette baby overleden en dalende bioscoopcijfers

1/3
PROVINCIE UTRECHT - Nog een week wachten tot de coronapersconferentie van premier Rutte en minister de Jonge. Mogelijk wordt er dan meer duidelijk over de tijd na 19 januari. Maar het coronanieuws ligt tot die tijd echt niet stil. In dit overzicht vatten we alles voor u samen.

Geen overtuigende effecten van de lockdown
Het aantal positieve coronatesten is afgelopen week met 16 procent gedaald, maar het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ziet nog geen "overtuigende effecten van de lockdown" die op 15 december is ingegaan.


Het zogeheten reproductiegetal, dat weergeeft hoe snel het virus zich verspreidt, is verder afgenomen: van 1,15 tot 0,91. Dat wil zeggen dat een groep van honderd mensen gemiddeld 91 anderen aansteekt.

3000 vaccins gereserveerd voor Midden-Nederland
De eerste flesjes met het coronavaccin van Pfizer zijn onderweg naar de priklocaties. Het gaat in totaal om ongeveer 33.000 vaccindoses die verdeeld gaan worden over de tien regionale afdelingen van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ).

Er zijn ongeveer 3000 vaccins gereserveerd voor de regio's Midden-Nederland (Utrecht), West (Leiden en Den Haag) en Oost (Nijmegen).

Regio Noordwest, met de provincies Noord-Holland en Flevoland, krijgt met ongeveer 5000 vaccins de grootste lading.


Met coronavirus besmette baby overleden
Voor het eerst is in Nederland een baby overleden die was besmet met het coronavirus. Het RIVM in Bilthoven benadrukt dat het kindje ook leed aan een onderliggende aandoening. Om privacyredenen wil het RIVM niet meer informatie kwijt over de overleden baby. Het enige wat het een woordvoerster kan zeggen is dat "het geen gezond kindje was".

Het overlijden van het kind wil niet zeggen dat kinderen nu ineens meer risico lopen door het coronavirus. Volgens een woordvoerster is er geen enkele aanleiding om daarvoor te vrezen. Dit is de eerste keer dat in de officÔŽle documenten van het RIVM een sterfgeval gemeld is in de jongste leeftijdscategorie.

Kledingwinkels missen contact met de klant
Shop till you drop gaat voorlopig nog niet op en dat is ondertussen flink te merken in de kledingbranche. Steeds meer winkels staat het water aan de lippen en ondernemers halen alles uit de kast om toch online te kunnen verkopen.

Maar dat is best lastig als je een oudere klantenkring hebt of opeens een webshop moet opzetten, zoals bij deze Leusdende winkeliers het geval is.

Winkeliers in Leusden maken er het beste van


Coronacijfers van vandaag
Een update over het aantal ziekenhuisopnamen, besmettingen en sterfgevallen ontbreekt ook niet in dit overzicht. In de afgelopen 24 uur zijn er 440 besmettingen met covid-19 geconstateerd. Gisteren lag dat aantal nog op 503.

In absolute aantallen voeren Utrecht (119) en Amersfoort (56) de lijst nog steeds aan. In het afgelopen etmaal zijn de besmettingen in de twee grootste steden toegenomen.

Relatief veel besmettingen zijn er ook in Veenendaal(31) en Nieuwegein (21). In Houten, Vijfheerenlanden en Utrechtse Heuvelrug gaat het om 19 besmette inwoners.Als je kijkt naar het aantal ziekenhuisopnames, waren dat er in de afgelopen 24 uur: 13. Er zijn vier inwoners van de provincie overleden door covid-19.

Benieuwd naar de specifieke cijfers van onze provincie van afgelopen week? Lees dan hier verder.

Daling van 56 procent in bioscoopbezoek
De Nederlandse bioscopen zijn het afgelopen jaar 16,8 miljoen keer bezocht. Dit betekent een daling van 56 procent in vergelijking met het topjaar 2019. Toen werden ruim 38 miljoen kaartjes verkocht. Dat heeft de Nederlandse bioscoopsector vandaag bekendgemaakt.

Sinds 1994, toen het bioscoopbezoek in Nederland mede door het succes van videotheken op een dieptepunt zat, heeft de sector niet meer zo'n slecht resultaat behaald. De slechte resultaten zijn geheel te wijten aan de coronacrisis.


Eerste dagen thuisonderwijs
Er zijn vast heel wat ouders geweest die er afgelopen weekend al tegenop zagen: thuis aan de slag en tegelijkertijd je kind helpen met school. Wie een cruciaal beroep heeft kan het kroost naar de noodopvang brengen. Maar daar is het hartstikke druk, veel drukker dan tijdens de eerste schoolsluiting.

Het is druk bij de noodopvang in de provincie


In principe zijn de scholen gesloten tot 19 januari. Het is nog afwachten of ze daarna weer open mogen. Mogelijk komt daar meer duidelijkheid over tijdens de persconferentie van 12 januari.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -