Hoek Zuidstede in Nieuwegein lijkt goede plek om te boren naar aardwarmte

NIEUWEGEIN - Warmtebron Utrecht wil op de hoek van de Zuidstedeweg en de 's-Gravenhoutseweg in Nieuwegein gaan boren naar aardwarmte. De plek lijkt geschikt om geothermie naar boven te halen. Vervolgonderzoek moet uitwijzen of er daadwerkelijk geboord kan worden naar warm grondwater om op een duurzame manier duizenden huizen te verwarmen. De beoogde boorlocaties bij de tramremise in Nieuwegein en de Utrechtse polder Rijnenburg vallen definitief af.
De beoogde boorlocatie ligt naast een doorgaande weg.
De beoogde boorlocatie ligt naast een doorgaande weg. © RTV Utrecht / Annemarie de Wit
Als het niet veilig kan, trekken we de stekker eruit.
Joris Peijster, projectmanager Warmtebron

Boren in de bebouwde omgeving

"We hebben hier genoeg ruimte, we kunnen de juiste geologische laag aanboren en we zitten op voldoende afstand van nabije woningen", vertelt projectmanager Joris Peijster over de gekozen voorkeurslocatie. De Hoek Zuidstede bevindt zich bovendien zo'n beetje bovenop het stadsverwarmingsnet. Bij de afgevallen plekken hadden volgens Warmtebron kilometerslange extra leidingen moeten worden aangelegd, wat duurder is en meer overlast veroorzaakt.
De beoogde boorlocatie ligt aan de rand van Park Oudegein. Eromheen ligt een sloot en op de grond staan nu nog bomen, die voor het boren waarschijnlijk gekapt moeten gaan worden. Natuur is dan ook een aandachtspunt bij de onderzoeken die nu volgen. Peijster: "Het is een waardevolle plek, waar we met zorg naar de impact en inrichting moeten kijken." Warmtebron oppert bijvoorbeeld het gebouw te laten begroeien met klimop, zodat het groen niet geheel verloren gaat.
Bij aardwarmte wordt via een kilometersdiepe put warm water uit de grond opgepompt.

Zorgen bij inwoners

Nieuwegein zou een van de eerste plaatsen in Nederland zijn, waar wordt geboord naar aardwarmte in de bebouwde omgeving. Inwoners uitten eerder hun zorgen over de veiligheid. Volgens Martin van Nieuwenhoven van Bewonerscollectief Aardwarmte Nieuwegein hoefde Nieuwegein 'geen proefkonijn' te zijn. "We willen geen Groningse toestanden", zei hij toen, doelend op de aardbevingen die daar plaatsvinden door gaswinning.
Dit is pal naast de huizen. Het blijft een riskante onderneming.
Martin van Nieuwenhoven, inwoner Nieuwegein
Van Nieuwenhoven laat nu weten niet blij te zijn met de huidige voorkeurslocatie aan de Zuidstedeweg."Dit is pal naast de huizen, middenin de stad", zegt hij. "Het blijft een riskante onderneming. Er is gewoon een kans op aardbevingen en op deze plek is de impact maximaal." De inwonersgroep gaat aan de bel trekken bij gemeenteraadsleden en hoopt dat er toch nog wordt gekeken naar de afgevallen locaties. "Met zoiets als dit moet je buiten de woonwijken blijven", aldus Van Nieuwenhoven.
De Nieuwegeiner noemt het haalbaarheidsonderzoek, waarin beoogde locaties eerder zijn vergeleken, 'een mooi rookgordijn'. "Warmtebron heeft altijd al gekoerst op een locatie zo dicht mogelijk bij het warmteoverdrachtstation van Eneco. Dat is voor het bedrijf de goedkoopste optie." Meer dan elfhonderd inwoners van Nieuwegein hebben inmiddels een petitie getekend tegen aardwarmteboringen in bebouwd gebied uit angst voor - zo valt te lezen - 'gevaarlijke boringen'.
Boren naar aardwarmte voor de verwarming van huizen gebeurt nog weinig in Nederland. De bodem is op veel plekken ongeschikt en het brengt hoge kosten met zich mee. Volgens Joris Peijster, projectmanager bij Warmtebron, kost de realisatie van het aardwarmteproject in Nieuwegein in totaal zo'n achttien tot twintig miljoen euro.

Peijster vertelt: "Het zou zomaar kunnen dat we straks acht miljoen euro hebben uitgegeven aan onderzoeken en er dan achter komen dat de locatie toch niet geschikt is. Het is een behoorlijk risico, maar we zien goede kansen om het project te realiseren."

Peijster van Warmtebron benadrukt dat veiligheid voorop staat in het aardwarmteproject. "Als het niet veilig kan, trekken we de stekker eruit." De energiemaatschappij zegt de locatie tot in de detail te gaan onderzoeken op het gebied van veiligheid. Zo wordt ook het putontwerp afgerond. De analyses worden vervolgens getoetst door externe partijen als het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het Staatstoezicht op de Mijnen en onderzoeksorganisatie TNO.
Nieuwegein zou een van de eerste plaatsen in Nederland zijn, waar wordt geboord naar aardwarmte in de bebouwde omgeving.
Nieuwegein zou een van de eerste plaatsen in Nederland zijn, waar wordt geboord naar aardwarmte in de bebouwde omgeving. © RTV Utrecht / Annemarie de Wit

Duurzaam alternatief voor gas

Warmtebron Utrecht gaat nu vervolgonderzoek doen bij de Hoek Zuidstede. Zo worden bodem- en watermonsters genomen, komt een ecoloog de plek bekijken en volgen gesprekken met omwonenden. De gemeente besluit in april of ze haar fiat geeft. Wethouder Schouten gaf eerder aan aardwarmte te zien als een kansrijk duurzaam alternatief voor olie en gas. Als het project uiteindelijk een succes blijkt, kunnen er op z'n vroegst eind 2022 zo'n drieduizend huishoudens mee worden verwarmd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.