Ook in Utrecht minder coronabesmettingen afgelopen week, maar 'daling is niet voldoende'

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Er kwamen afgelopen week 4159 nieuwe coronabesmettingen bij in onze provincie, ruim 1000 minder dan een week eerder. De cijfers in Utrecht zijn in lijn met het landelijke beeld.
Het aantal nieuwe besmettingen daalt wel, maar niet genoeg volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Bilthoven. Premier Mark Rutte is "niet erg hoopvol over wat kan na 19 januari."

Landelijk beeld

Uit de weekcijfers die RIVM vandaag publiceert, blijkt dat de afgelopen week 56.440 nieuwe coronabesmettingen zijn geconstateerd. Dat zijn er stukken minder dan de 67.388 meldingen van een week eerder. Maar het RIVM "ziet nog geen overtuigende effecten van de lockdown" die op 15 december inging.
Het aantal afgenomen coronatesten daalde met ruim 70.000 tot 368.126. Het percentage positieve testen steeg echter van 13 procent tot 13,7 procent.

Ziekenhuizen

In de afgelopen 24 uur werden er in de provincie 439 nieuwe coronabesmettingen gemeld, er waren dertien nieuwe ziekenhuisopnames en er zijn vier overlijdens gemeld. Gisteren kwamen er 503 nieuwe besmettingen bij, het gemiddelde over de afgelopen zeven dagen stond toen op 586 besmettingen per dag.
Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames was deze week in het hele land iets lager dan vorige week, het aantal nieuwe IC-opnames iets hoger. De ziekenhuizen hebben het nog altijd erg druk en kampen met een hoog ziekteverzuim onder hun personeel. Morgen worden de eerste ziekenhuismedewerkers gevaccineerd tegen het coronavirus.

Lockdown

Premier Rutte wil nog niet vooruitlopen op eventuele versoepelingen of juist een verlenging van de lockdown, maar "op dit moment blijven de cijfers natuurlijk hoog", zei hij in debat met de Tweede Kamer. Het Outbreak Management Team (OMT) buigt zich vrijdag over de maatregelen en zal begin volgende week een advies naar buiten brengen.
Op 12 januari is weer een persconferentie en wordt waarschijnlijk bekend gemaakt of de lockdown langer gaat duren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.