GGD-arts staat te popelen om te prikken: 'De deltaspier is het meest geschikt'

© RTV Utrecht
HOUTEN - Nog drie nachtjes slapen en dan gaat in Houten de eerste spuit de arm in. De GGD zet alles op alles om het vaccineren vanuit evenementenlocatie Expo zo soepel mogelijk te laten verlopen. Een spannende, maar ook een leuke tijd. "Hiervoor zijn we opgeleid. Alles wat we geleerd hebben kunnen we nu in de praktijk brengen."
Projectleider Gerben van Manen staat er relaxt bij. Hij is de baas over de vaccinatielocatie en zit middenin de voorbereiding. Voor de microfoon van RTV Utrecht vertelt hij koeltjes over de zogenoemde dry run (test) die hij en zijn collega's vanmiddag hebben gedaan. "Daarin komen dingen naar voren die we meepakken naar het volgende moment."
"De communicatie bijvoorbeeld. Kan je iemand goed horen als hij of zij aan komt lopen bij de administratie?" Nee, bleek uit de generale repetitie van vandaag. Dus heeft Gerben direct gehandeld. "Morgen komen microfoontjes binnen zodat de communicatie met de cliënt goed zal zijn."
Gerben doet er alles aan om op tijd klaar te zijn voor vrijdag. De vriezers staan klaar en medewerkers zijn druk bezig met hun opleiding. "We creëren een zo groot mogelijke poule van mensen die we inzetten."
Op bezoek bij de priklocatie in Houten: 'We stellen alles in het werk om vrijdag de eerste prik te zetten.'

Interview Loes Jaspers (arts infectieziektebestrijding)

Vrijdag start in Houten het vaccineren van medewerkers van verpleeghuizen. Morgen zijn de eerste ziekenhuismedewerkers al aan de beurt. In eerste instantie gaat het nog om kleine aantallen mensen die gevaccineerd worden. Maar dat verandert snel. Als het goed is, kan vóór oktober 2021 iedere Nederlander zijn ingeënt. GGD-arts Loes Jaspers is gespecialiseerd in infectieziektebestrijding. Ze legt uit hoe het vaccineren precies in z'n werk zal gaan.
Hoe wordt de prik precies gezet?
"In de bovenarm. Daar wordt de naald langzaam ingespoten in de deltaspier, die is het meest geschikt. We kiezen voor de bovenarm omdat dat een plek is die makkelijk te ontbloten is. Ook is het een spier waar makkelijk een kleine hoeveelheid vloeistof ingespoten kan worden. Het werkt eigenlijk als elke andere vaccinatie. Als er een reden is om niet in de bovenarm te prikken dan kunnen we altijd uitwijken naar één van de bovenbenen."
Hoe zit het met de bijwerkingen?
"Er zijn een aantal bijwerkingen beschreven voor het coronavaccin. Wat we relatief vaak zien is dat mensen op de plek waar ze geprikt zijn een lokale reactie krijgen, bijvoorbeeld pijn of zwelling. Mensen hebben ook wel aangegeven vermoeidheid te ervaren, of hoofdpijn. In sommige gevallen hebben mensen ook wel kortdurende gewrichtsklachten of koorts. De meeste bijwerkingen zien we eigenlijk alleen binnen 48 uur."
Het is wel eens gebeurd dat iemand onwel werd na de prik. Houden jullie daar rekening mee?
"Ja, mensen kunnen om verschillende redenen onwel worden. Het meest voorkomende, al gebeurt dat niet zo vaak, is dat mensen flauwvallen. Soms is dat een allergische reactie, maar die proberen we in een heel vroeg stadium er uit te vissen zodat ze überhaupt niet gevaccineerd gaan worden. Bovendien hebben we op de vaccinatielocatie veel artsen rondlopen. Maar ook EHBO'ers en verpleegkundigen. Zij kunnen in geval van een onwelwording direct optreden."
De tekst gaat verder onder de video.
"Ik vind het heel leuk dat we, wat we hebben geleerd in de opleiding, nu in de praktijk kunnen toepassen."
Na hoeveel dagen werkt het vaccin?
"De werkzaamheid treedt pas op na de tweede vaccinatie, niet na de eerste. Na de tweede vaccinatie ben je ongeveer na zeven dagen beschermd. We weten dat de bescherming boven de 90 procent is. Na die eerste vaccinatie wordt je afweersysteem al een beetje aan het werk gezet, worden er geheugencellen gemaakt, maar die vormen zich zo snel dat de kwaliteit ervan nog niet optimaal is. En bij de tweede vaccinatie volgt eigenlijk die kwaliteitsslag waardoor die geheugencellen nog beter tegen corona werken."
Hoe is het om dit als arts mee te maken?
"Dit gebeurt natuurlijk niet regelmatig. Maar ik ben arts infectieziektebestrijding. Dat betekent dat we ervoor opgeleid zijn om dit werk te doen. Ook op epidemieën en pandemieën zijn we voorbereid. Ik vind het eigenlijk heel erg leuk dat we, wat we allemaal hebben geleerd in de opleiding, nu in praktijk kunnen toepassen. Hoe naar dat virus ook is..."
Verslaggever Iris Tasseron in de Expo in Houten.
Verslaggever Iris Tasseron in de Expo in Houten. © RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.