KNMI ziet temperatuur stijgen en stelt nieuw 'normaal' vast: 'Lijkt weinig, maar grote impact'

© RTV Utrecht
De Bilt - De temperatuur in Nederland is de afgelopen 30 jaar toegenomen met gemiddeld 1,1 graad. Dat is ruim twee keer zoveel als de toename van de wereldgemiddelde temperatuur in dezelfde periode. Dat blijkt uit cijfers van het KNMI, dat het langjarige gemiddelde berekende. Dit wordt ook wel de 'normaal' genoemd. Deze cijfers worden gebruikt om het weer van nu te vergelijken met dat in het verleden.
"Het gaat om het gemiddelde weer in Nederland zoals we dat de afgelopen dertig jaar hebben ervaren en wat we dus ook als normaal zijn gaan beschouwen", legt Bernadet Overbeek van het KNMI uit. Naast de temperatuur gaat het ook om data over bijvoorbeeld regen, wind, zon, vochtigheid en verdamping. Het KNMI zet deze cijfers elke tien jaar op een rij, net als andere meteorologische diensten wereldwijd.
En dat geeft geen geruststellende boodschap. "Als we de afgelopen 30 jaar vergelijken met de 30 jaar ervoor, dan is het belangrijkste wat we zien dat de temperatuur is toegenomen. De gemiddelde temperatuur is met een graad toegenomen in dertig jaar tijd. En dat lijkt misschien weinig, maar dat heeft grote impact op het aantal tropische dagen, dat is toegenomen. En bijvoorbeeld het aantal vorstdagen is flink afgenomen met gemiddeld zo'n twee weken per jaar", zegt Overbeek.

Zachte winters en warmte lente en zomer

Niet alleen Nederland warmt snel op, ook in de rest van Europa zie je een vergelijkbaar beeld. Ons continent warmt sneller op dan de rest van de wereld. Volgens het KNMI heeft dat onder meer te maken met de wind die vaker uit het westen komt waardoor onze winters zachter zijn. Onze lentes en zomers worden daarnaast beïnvloed door factoren zoals zonnestraling en luchtvervuiling.
Zachte winters en warmere lentes en zomers zijn dus het nieuwe 'normaal' volgens het KNMI. Al is er ook kritiek op die term. Meteorologen hebben aangekondigd het woord 'normaal' niet meer te gebruiken en in plaats daarvan te spreken van gemiddeld. "Want het weer is niet normaal."
De gegevens van het KNMI en andere meteorologische diensten in de wereld worden gebruikt om klimaatverandering in beeld te brengen. In het klimaatakkoord van Parijs zijn in 2015 doelen afgesproken om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Er is onder meer afgesproken om de mondiale opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 2 graden en te streven naar 1,5 graad ten opzichte van het pre-industriële tijdperk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.