Vijver op Jaarbeursplein weer afgebroken

UTRECHT - De nieuwe vijver op het Jaarbeursplein wordt voor een deel weer afgebroken. Het beton van de wanden blijkt niet goed. De aannemer is verantwoordelijk voor het malheur, het herstel van het beton komt voor zijn rekening, zegt de gemeente. Het plein met de vijver werd in september 2018 feestelijk opgeleverd. In mei moet het in zijn oude luister zijn hersteld.
De vijver ligt op het dak van de nieuwe parkeergarage Croeselaan, die onder het Jaarbeursplein ligt. Het was ingericht met water zuiverende planten, die zijn er voor de verbouwing uitgeschept. Voorheen was het Jaarbeursplein vooral het domein van gestalde fietsen, taxi's en bussen. Na de aanpak die in 2018 klaar was, is het een evenemententerrein; de vijver kan afgedekt worden en dienen als podium. Bovendien is de vijver onderdeel van de voetgangersingang voor de parkeergarage.

Onderwaterbeton

De aanleg van die parkeergarage had nogal wat voeten in de aarde. De bouwput was 12,5 meter diep en die stond, volgens plan, geheel onder water. Vervolgens is acht miljoen liter onderwaterbeton gestort voor een één meter dikke vloer.
Oud-wethouder Victor Everhardt opende het Jaarbeursplein bij het Uitfeest op 15 september 2018. Tijdens die opening was er veel aandacht voor het plein, maar niet voor de parkeergarage. Het huidige college is niet trots op de aanleg ervan, het past niet in hun beleid om de auto uit het centrum te weren.
Tekst gaat verder onder de foto.

Afgebroken

Tijdens de huidige werkzaamheden worden de wanden van de vijver tot bepaalde hoogte afgebroken en weer opgebouwd. Daarna komt eerst het water terug en daarna de water filterende planten. De vijver is daarna ook weer af te dekken en te gebruiken als podium. Tijdens de werkzaamheden is de parkeergarage gewoon open.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.