Vaccineren van start in Utrecht: 'Heel blij dat het gebeurd is'

De eerste prik in de provincie Utrecht.
De eerste prik in de provincie Utrecht. © RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - De coronavaccinatie is vanmiddag van start gegaan in onze regio. In het UMC Utrecht kreeg senior verpleegkundige Joy-Ann Duursma om 14.00 uur de eerste inenting.
"Het is een bijzonder moment. Ik ben heel blij dat het gebeurd is en dat het ziekenhuispersoneel hoge prioriteit heeft gekregen", zei ze live op RTV Utrecht. "Steeds meer collega's vielen uit op de cohortafdeling en daardoor moesten we ook bedden sluiten. Extra belangrijk dus dat we worden ingeënt." Twijfel over het vaccin heeft ze niet. "Ik heb me goed ingelezen en heb vertrouwen in de professionals die ermee bezig zijn geweest."
"Het is een cruciaal moment waardoor we ons maximaal in kunnen zetten voor onze patiënten, al zijn onze medewerkers nu niet meteen veilig", zei Margriet Schneider, voorzitter van de raad van bestuur van het UMC Utrecht. "De tweede prik moet nog wel volgen en het immuunsysteem moet op gang komen, maar er is nu licht aan einde tunnel, zodat we in de zomer hopelijk over kunnen gaan naar een normalere samenleving."
Twee bestelbusjes met vaccins van Pfizer/BioNTech en andere benodigdheden kwamen vanmorgen onder politiebegeleiding aan bij de apotheek van het UMC Utrecht. Vanaf daar zijn de vaccins naar het Diakonessenhuis, St Antonius Ziekenhuis en Meander Medisch Centrum gebracht. In totaal kunnen drieduizend medewerkers de komende dagen worden ingeënt. Alle ziekenhuizen vaccineren hun eigen medewerkers. Het UMC Utrecht vaccineert daarnaast ook de medewerkers van ambulancedienst RAVU.
Er is vanmorgen meteen begonnen met het klaarmaken van pakketten voor de distributie naar de regionale ziekenhuizen. Naast de vaccins zelf gaat het ook om bijvoorbeeld spuiten, naalden, oplosmiddel en stickers. De afgelopen dagen hebben de ziekenhuizen alles klaargemaakt om het vaccineren goed te laten verlopen. Het vaccineren gebeurt bij het UMC bijvoorbeeld in de foyer bij een aantal grote collegezalen. Nadat een medewerker de prik heeft gekregen, blijft hij of zij nog even een kwartiertje zitten in een van de zalen zodat in de gaten gehouden kan worden of er geen directe bijwerkingen optreden.
Het personeel dat als eerste in aanmerking komt voor de prik, heeft een oproep gekregen. Ze kunnen zelf een tijdstip plannen om de vaccinatie te krijgen. Medewerkers mogen zelf weten of ze zich willen laten vaccineren. De vaccinatiebereidheid in het UMC Utrecht lag vanmiddag rond de 73 procent.
Naast de ziekenhuismedewerkers, wordt vandaag ook begonnen met het vaccineren van zorgmedewerkers in onder meer de verpleeghuizen en thuiszorg. De allereerste coronavaccinatie van Nederland werd vanmorgen gezet in Veghel bij de 39-jarige verpleeghuismedewerkster Sanna Elkadiri.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.