Corona Vandaag: Ook in Utrecht eerste prik gezet, iets minder besmettingen dan gemiddeld

PROVINCIE UTRECHT - Ook in de provincie Utrecht is vandaag de eerste persoon ingeënt tegen het coronavirus. Verder vlakt het aantal besmettingen maar weinig af en hebben eindexamenleerlingen nog wel op school les, al is dat dan vaak in een tochtig lokaal. Het laatste nieuws over het coronavirus in onze regio lees je in Corona Vandaag.

Iets minder besmettingen dan gemiddeld in provincie

Het afgelopen etmaal zijn in de provincie Utrecht 518 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat blijkt uit cijfers over het aantal positieve tests van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat zijn er iets minder dan het gemiddelde over de afgelopen zeven dagen, dat nu op 550 besmettingen per dag staat.
Goed nieuws was er in Renswoude. In de kleine Utrechtse gemeente testte de afgelopen dag geen enkele inwoner positief. Dat gebeurde voor de laatste keer op 2 december vorig jaar. De top drie van steden met de meeste besmettingen wordt gevormd door Utrecht (115), Amersfoort (51) en Bunschoten (34).
Vijf provinciegenoten werden opgenomen in het ziekenhuis. Achttien inwoners overleden aan de gevolgen van het virus. Wanneer een coronapatiënt sterft, wordt dit soms overigens pas na een tijdje doorgegeven.

Ook in Nederland aantal besmettingen iets onder gemiddelde

Het RIVM heeft in heel Nederland 7142 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Het aantal positieve testresultaten dat tussen dinsdag- en woensdagochtend binnenkwam, ligt hoger dan een dag eerder. Toen bedroeg het aantal nieuwe gevallen volgens gecorrigeerde cijfers 6399.
Het laatste cijfer is ook hier wel lager dan het gemiddelde van de afgelopen week. Dat ligt op ruim 7700 positieve testresultaten per dag.
Het aantal aan corona gerelateerde sterfgevallen steeg met 175. Ziekenhuizen behandelen momenteel 2827 mensen vanwege Covid-19. Dat zijn er 55 minder dan dinsdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Van hen liggen er 696 op de IC, 27 minder dan gisteren.

Eerste medewerkers Utrechtse ziekenhuizen ingeënt

Ook in onze regio is vanmiddag de eerste inenting gezet. In het UMC Utrecht kreeg senior verpleegkundige Joy-Ann Duursma om 14.00 uur de eerste inenting. Bij het Utrechtse ziekenhuis kwamen vanochtend de eerste coronavaccins aan. De bestelbusjes met daarin de vaccins van Pfizer/BioNTech kregen zelfs politiebegeleiding.
Vanuit het UMC werd een deel van de vaccins ook naar het Meander Medisch Centrum, St. Antoniusziekenhuis en Diakonessenhuis gebracht. In totaal kunnen drieduizend medewerkers van deze ziekenhuizen de komende dagen worden ingeënt.

Utrecht kent cultuursubsidies grotendeels toe

Utrecht kent de meeste cultuur- en erfgoedinstellingen die vanwege crisis steun hebben aangevraagd een subsidie toe. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad.
In totaal klopten 26 instellingen bij de gemeente aan. Bij zestien instellingen is de volledige aanvraag toegekend. Zes instellingen krijgen een deel van de aanvraag. Vier instellingen kregen met een afwijzing te maken, dat kwam grotendeels omdat zij ook al steun van de provincie ontvingen.
De gemeente had drie miljoen euro voor de subsidies gereserveerd. Uit dat potje wordt nu slechts een kleine 1,7 miljoen euro gebruikt. Het bedrag valt onder meer lager uit dan begroot omdat veel instellingen deels al gecompenseerd waren door de NOW-regeling vanuit het Rijk.

CvdK prijst veerkracht van Utrechters

Commissaris van de Koning Hans Oosters heeft in zijn nieuwjaarstoespraak uitgebreid stilgestaan bij de gevolgen van de coronacrisis in de provincie. Oosters prees het vermogen van inwoners, instellingen en bedrijven om zich ondanks alles toch aan te passen aan de moeilijke omstandigheden.
Zo stond Oosters onder meer stil bij de medewerkers van het Prinses Máxima Centrum, waar kinderen tegen kanker worden behandeld. Het is een "mega-opgave" om corona bij de kwetsbare kinderen weg te houden, zegt Oosters. "Alle verloven zijn ingetrokken maar ze hebben er het voor over."
Ook benoemde de Commissaris van de Koning de grote gevolgen voor de horeca en de eenzaamheid onder ouderen. In zijn toespraak haalt Oosters vooral veel voorbeelden aan die optimisme uitstralen. "Met trots zien wij de Utrechtse kennisinstellingen, ziekenhuizen, zorginstellinen en bedrijven invulling geven aan wat wij eigenlijk al wisten: Utrecht staat voor veerkracht, veelzijdigheid en voortvarendheid!"

Met jassen aan in de klas

Waar veruit de meeste leerlingen nu vanuit huis digitaal onderwijs volgen, geldt dat voor de eindexamenleerlingen niet. Voor hen is een uitzondering gemaakt zodat ze zich optimaal kunnen voorbereiden op hun eindexamen.
RTV Utrecht maakte een rondgang langs de scholen waaruit blijkt dat de meeste leerlingen zich goed door het laatste jaar weten heen te slaan. Al zijn er ook nieuwe uitdagingen. "Het is wel koud want de ramen en deuren staan open voor de ventilatie. Dus leerlingen zitten met de jassen aan", zegt Dick Looyé van de Heemlanden in Houten. Lees hier het hele verhaal.

Rugbyers moeten nog even wachten

Waar veel topsportcompetities in januari alweer gaan beginnen, moet het rugby nog even wachten. De clubs uit de Ereklasse, waaronder Eemland uit Amersfoort en het Utrechtse URC, hebben besloten voorlopig nog niet te beginnen.
Topsporters mogen alleen weer beginnen met trainen en spelen onder strenge voorwaarden, zoals een eigen testprogramma. Verschillende clubs kunnen nog niet aan die voorwaarden voldoen. Op 15 februari hebben de rugbyclubs opnieuw overleg. Op zijn vroegst wordt de competitie dan eind maart hervat.

Ondanks corona toch meer ondernemers

Het coronavirus houdt startende ondernemers niet tegen. De Kamer van Koophandel meldt dat het aantal ondernemers gestaag blijft groeien. Op 1 januari waren er in heel Nederland in totaal 2.078.716 bedrijven. Aan het begin van vorig jaar waren dat er nog 2.000.404.
Dat er ondanks het lastige jaar vol coronamaatregelen toch per saldo meer bedrijven bij zijn gekomen, heeft ook te maken met het lage aantal faillissementen.
In het landsdeel Noordwest, waar Utrecht onder valt samen met Flevoland en Noord-Holland, daalde het aantal faillissementen in december met 36 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat komt waarschijnlijk mede door de forse steunmaatregelen van de overheid.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.