Mishandeling van jongen in bos bij Soest had te maken met vage drugszaak

© RTV Utrecht / Riks Ozinga
SOEST/AMERSFOORT - Een 19-jarige Amersfoorter die wordt verdacht van een poging om een jongen uit Soest met geweld te beroven en af te persen, vindt dat hij eigenlijk zelf het slachtoffer is. Dat bleek vanochtend in de Utrechtse rechtbank waar hij zijn versie van de gebeurtenissen vertelde die ervoor zorgden dat hij ruim twee-en-halve maand in voorarrest heeft gezeten.
De Soester werd in oktober door de politie gewond aangetroffen op picknickplaats De Bergjes in het bos bij Soesterberg. Hij was daar samen met een vriend en vertelde dat hij door de verdachte en een tweede man was geslagen en geschopt. Daarbij zou hij ook even bewusteloos zijn geraakt. Hij moest voor behandeling naar het ziekenhuis voor hij kon vertellen wat er precies was gebeurd.

Joints kopen

Het slachtoffer en zijn vriend zeggen dat ze voor 20 euro wat joints van de Amersfoorter wilden kopen. Samen met nog een vriend gingen ze naar een afgesproken plek in Soest. Daar zouden de twee zijn gedwongen bij de verdachte in de auto te stappen. Onderweg zou de verdachte hebben geroepen dat hij geld wilde hebben. Het slachtoffer werd bang en stuurde een appje met locatie naar de andere vriend, die was achtergebleven.
Op de picknickplaats stapten de verdachte en zijn bijrijder en begonnen zij het slachtoffer te slaan. Ze pakten zijn telefoon, horloge en airpods af en zouden hebben geëist dat hij met zijn telefoon geld zou overmaken. Daarbij zou ook met een mes zijn gedreigd. Uiteindelijk vertrokken ze zonder geld. De afgepakte spullen werden in de bosjes gegooid, maar de airpods werden niet teruggevonden.

Zak wiet

Volgens de verdachte probeerden het slachtoffer en zijn vriend hem juist af te persen. Ze zouden hebben afgesproken voor 200 euro een zak met veertig gram wiet van hem te kopen. Omdat ze er vooraf op hadden aangedrongen dat hij alleen zou komen, had hij het niet helemaal vertrouwd en voor de zekerheid iemand meegenomen, zei de verdachte. Onderweg bleek vervolgens dat zij geen geld bij zich hadden.
Toen de Soesters op de picknickplaats probeerden de wiet van hem af te pakken zou het op een vechtpartij tussen de vier zijn uitgedraaid. De medeverdachte van de Amersfoorter zou uit boosheid de spullen van de Soester hebben afgepakt, maar ook weer teruggeven. Met een hobbymes zou de verdachte enkel hebben gedreigd om er vandoor te kunnen gaan.

Harde kern

De officier van justitie vindt het verhaal van de jonge Amersfoorter ongeloofwaardig. Hij heeft volgens haar wisselende verklaringen afgelegd en 200 euro voor veertig gram wiet klinkt alsof hij uitverkoop hield. In de zak wiet die hij thuis had zat bovendien maar 26 gram. Verder heeft de 19-jarige verdachte de schijn tegen door zijn strafblad van tien pagina's. Eind vorig jaar werd hij door de rechtbank nog veroordeeld voor een straatroof.
De Amersfoorter is een van de zogenoemde harde-kern-jongeren die door politie, justitie, gemeente en jeugdzorg extra in de gaten worden gehouden. Een voorwaardelijke PIJ-maatregel (jeugd-TBS) hangt volgens zijn advocaat als een zwaard van Damocles boven zijn hoofd en hij staat op de wachtlijst voor behandeling in een kliniek. Om dit niet te doorkruisen gaf de officier hem een laatste kans en eiste een celstraf met dezelfde lengte als het voorarrest. Ook zou hij het slachtoffer 450 euro schadevergoeding moeten betalen.

Medeverdachte op beeld

De Amersfoorter weigerde om de naam van zijn bijrijder te noemen, maar volgens het OM zijn ze samen vastgelegd door een bewakingscamera bij een hamburgerrestaurant. Ze vroeg de verdachte om zijn vriend te zeggen dat hij zich bij de politie moet melden, anders zouden de beelden naar de media gaan.
De advocaat vond dit een nogal ongepast verzoek. Hij vindt het verhaal van zijn client wel geloofwaardig en vroeg de rechters om zijn client vrij te spreken. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.