De tuin van Martijn (16) uit Vianen is onbegaanbaar door ingezamelde kerstbomen

VIJFHEERENLANDEN - Het is Driekoningen: de dag om traditioneel de kerstboom de deur uit te doen. In veel gemeenten kan je 'm deze week afgeven bij een inzamelpunt. In Vianen heeft de 16-jarige Martijn Uppelschoten er zo veel verzameld, dat de voor- én achtertuin van zijn ouders overvol liggen.
Lopen in de achtertuin van de ouders van Martijn is onmogelijk door de vele kerstbomen.
Lopen in de achtertuin van de ouders van Martijn is onmogelijk door de vele kerstbomen. © RTV Utrecht / Annemarie de Wit
De tel houdt hij al lang niet meer bij, want het zijn er volgens Martijn inmiddels gewoonweg 'te veel'. "Tachtig? Negentig?", schat hij. Het kan zomaar kloppen. Hij moet immers op een ladder gaan staan om zijn buit te kunnen overzien. Lopen in de tuinen is al lang onmogelijk.
"We vinden het leuk, verdienen er wat mee en maken de buurt schoon", vertelt Martijn. De uit de hand gelopen hobby heeft hij overgenomen van zijn oudere broers. Nu zij op de middelbare school zitten, zijn ze ermee gestopt. Martijn zit op de praktijkschool en neemt de schone taak over.
De 16-jarige Martijn heeft heel veel kerstbomen ingezameld.
We vinden het leuk en maken de buurt schoon.
Martijn Uppelschoten, fanatiek kerstbomeninzamelaar
De gemeente is blij met jongens als hij. "Het scheelt ons een hoop werk. Als we al deze bomen los moesten ophalen, zouden we wel een paar dagen bezig zijn", zegt Ans Smits van Reinigingsdienst Waardlanden. "Er zullen weinig afgedankte kerstbomen in de openbare ruimte rondslingeren."
Op verschillende plekken konden inwoners van Vijfheerenlanden vandaag bomen inleveren. Ze worden niet verbrand, maar verdwijnen in de versnipperaar. Het strooisel gaat naar een boerderij in de buurt en dient als een naar mirre ruikend 'bedje' voor de koeien.
Het scheelt ons een hoop werk. Er zullen weinig afgedankte kerstbomen rondslingeren.
Ans Smits, Reinigingsdienst Waardlanden

Strooisel voor koeien

"Het is lekker warm", vertelt Smits daarover. "Als er koeienmest bijkomt, gaat het composteren. Die compost kan vervolgens uitgereden worden op het land voor de verbetering van de grond." Afval wordt op deze manier een grondstof.
Het inleveren van bomen levert 50 cent per boom op. De moeder van Martijn telt mee, terwijl ze voor de deur in de versnipperaar belanden. Het blijken er in totaal 105. Martijn spaart met de opbrengst voor een camera om foto's te maken als het gezin ooit naar Amerika gaat.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.