Fractievoorzitter SP Nieuwegein verlaat zijn partij: 'Landelijk partijbestuur dom en krampachtig'

© Fototeam K en M
NIEUWEGEIN - Martijn Stekelenburg, de fractievoorzitter van de SP in Nieuwegein, heeft zijn lidmaatschap van de partij opgezegd. De lokale afdeling van de SP draagt hij nog steeds een warm hart toe, maar de onvrede over de landelijke partij is te hoog opgelopen. Hij verwijt zijn partij een schreeuwend gebrek aan zelfreflectie.
Stekelenburg is al 16 jaar actief in de Nieuwegeinse politiek en was in die periode onder meer ook wethouder. Maar nog langer lid blijven van zijn partij, dat kan hij niet meer aan. "Kijk, van mij mag iedereen alle fouten maken. Maar wees dan wel in staat om toe te geven dat er iets fout zit en verbeter iets aan jezelf."

Brusselmansfilmpje

De onvrede sluimerde al langer. Bijna had hij vorig jaar al met de partij gebroken nadat ze tijdens de Europese verkiezingen met het inmiddels beruchte 'Brusselmans'-filmpje kwamen, waarin een persiflage op Frans Timmermans werd opgevoerd. "Daar was ik heel erg gepikeerd over", zegt Stekelenburg. "Er werd daarna te weinig afstand van dat filmpje genomen en toen hebben we een waanzinnige smak leden verloren."
"Omwille van mijn loyaliteit naar de lokale mensen van de SP toe, ben ik toen gebleven", vervolgt Stekelenburg. Maar eind vorig jaar zag hij dat de landelijke partij alle banden met de jongerenafdeling verbrak. Verschillende jongeren, waaronder ook de nieuwe voorzitter, waren actief op het Communistisch Platform. Dat was volgens het bestuur van de SP niet verenigbaar met het partijlidmaatschap.
Dat de partij voor de confrontatie in plaats van dialoog koos, was tegen het zere been van Stekelenburg. "Toen dacht ik: het is toch werkelijk niet te geloven. De jongerenafdeling wordt gezien als de parel en de vitamine van onze partij. En nu gaan we die jongeren op afstand zetten. Het is werkelijk te gek voor woorden."

'Dom en krampachtig'

De actie van het partijbestuur om de jongeren buiten te sluiten noemt de oud-wethouder dan ook "heel dom en krampachtig". Jongeren moeten juist een beetje dwars zijn, vindt Stekelenburg. "Ik heb ook een brief aan het partijbestuur geschreven. Daarin heb ik over de jongeren gezegd: al willen ze een communistische heilstaat op de maan beginnen, laat ze lekker. Laat ze daar dan verantwoording over afleggen. Maar ga ze niet onterven, want dat is het allerdomste dat je kunt doen."
Op zijn brief kreeg Stekelenburg nooit antwoord en het partijbestuur ondernam ook geen poging om zich met de jongeren te verzoenen. Toen knakte er iets bij de lokale politicus. "Ik wist me niet meer te motiveren", zegt hij. "Ik kon het niet meer aan mezelf verantwoorden om lid te blijven." Daardoor verlaat hij zijn partij met pijn in het hart, want de Nieuwegeinse afdeling heeft hij nog altijd hoog zitten. "Dat ik de lokale mensen in de steek moet laten, zal een kras op mijn ziel blijven."
Stekelenburg blijft voor zijn resterende termijn op eigen titel in de gemeenteraad zitten. "Ik ben zo boos geworden dat ik ze niet meer wil belonen met mijn inzet of mijn zetel", doelt hij op de landelijke partij. "Dit is de actieve manier om mensen kwijt te raken als je als partij zo opereert."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.