RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Mogelijk langere lockdown, maar deze ondernemer gooit zijn kledingzaken straks gewoon open


MAARSSEN/NIEUWEGEIN - "We hebben geen andere optie, we moeten echt open." Ondernemer Ton Kelders weet het zeker: op 19 januari opent hij de deuren van zijn twee kledingzaken in Nieuwegein en Maarssen. Hij besloot dit vandaag toen naar buiten kwam dat de huidige lockdown mogelijk nog langer gaat duren. Dat zou betekenen dat winkels nog langer dicht moeten blijven. Maar Kelders is er klaar mee: "Opengaan is de enige manier om deze crisis nog te overleven."

Hij is boos, Ton Kelders, omdat hij niet begrijpt dat hij dicht moet. "Dat een Kalverstraat (in Amsterdam, red.) of een grote winkel als de Primark niet open is, dat snap ik. Maar ik vind het onbegrijpelijk dat winkels op dorpsniveau, die met tien klanten per dag een fatsoenlijke omzet halen, niet open mogen. Wij hebben misschien vijftien klanten op een dag en supermarkten wel honderd. Die besmettingen komen echt niet bij ons vandaan."

Mogelijke verlenging van de lockdown
Het water staat hem aan de lippen, de emotie ligt op zijn tong. De eerste lockdown, in maart en april van vorig jaar, is hij maar net te boven gekomen. Want hoewel hij een omzetdaling van zeventig procent zag in de cijfers, kon hij het verlies in de zomer weer bijtrekken. De tweede lockdown is volgens Kelders echter "desastreus". In de beste weken van het jaar, die voor kerst en oud en nieuw, moest hij dicht. "Dat betekent dat ik 100.000 euro aan omzet mis in mijn twee winkels."

Tekst gaat verder onder de foto.

 Ton Kelders gooit zijn winkels gewoon open. Ton Kelders gooit zijn winkels gewoon open. | Foto: Ton Kelders

Deze lockdown zou vijf weken duren, tot dinsdag 19 januari van dit jaar. Maar omdat de daling in de coronacijfers maar niet doorzet, houdt het kabinet er rekening mee dat de lockdown verlengd gaat worden. "We hadden er zo op gerekend dat we de 19e open zouden mogen", vertelt Kelders. "We hadden een uitverkoop gerealiseerd, de winkels zijn op en top in orde en nu krijgen we weer een klap voor de neus."

Om de tijd te doden en zijn medewerkers soms nog iets te laten doen, gaat hij af en toe naar zijn winkels om de boel schoon te houden. Terwijl hij door het raam kijkt, ziet hij zijn klanten buiten lopen. Op zo'n moment frustreren de huidige maatregelen hem mateloos. "Wij mogen nog niet eens een pakje onder het luik doorgeven terwijl er bij de Chinees en bij de snackbar twintig mensen op hun eten staan te wachten."

Individuele afspraken voor dorpswinkels
Maatwerk van de overheid, dat wil hij zien. Er moeten individuele afspraken gemaakt worden met winkeliers waarbij er rekening wordt gehouden met de locatie en het type winkel. Kelders heeft aan zo'n tien klanten op een dag genoeg. Dan haalt hij voldoende omzet binnen om zijn huur en medewerkers te kunnen betalen. En die tien klanten ontvangen, dat moet kunnen in een dorps- of buurtwinkel, vindt hij. "Zulke winkels hebben totaal niets te maken met massa's mensen. Die moeten gewoon een aantal klanten per dag kunnen ontvangen om hun omzet te halen."

Als ik een boete krijg, jammer dan!"
Ton Kelders, eigenaar kledingzaken

Kelders haalt via de online verkoop nog wat inkomsten binnen, maar de concurrentie is groot nu alle winkels en merken via internet hun waar verkopen. "Die strooien ook nog met dikke kortingen waardoor het effect van onze webshop wegvalt." Hij heeft écht die tien klanten in zijn winkels nodig.

"Ik ga dus open, hoe dan ook", zegt hij resoluut. "Ik weet niet voor hoelang want de politie zal wel langskomen. Maar ik probeer nog te bewerkstelligen dat iedereen in de buurt opengaat. En als ik een boete krijg: jammer dan! Ik betaal hem niet. Ik kan mijn eigen huur op dit moment niet eens betalen."


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -