Tienduizenden mensen overwegen verhuizing om slechte luchtkwaliteit

© ANP
AMERSFOORT/UTRECHT - Een op de acht longpatiënten overweegt te verhuizen vanwege de slechte luchtkwaliteit in hun woonomgeving. Het gaat om tienduizenden Nederlanders. Een aantal longpatiënten verhuist ook daadwerkelijk, maar anderen hebben daar de mogelijkheden niet voor en blijven dus noodgedwongen worstelen met de gevolgen van de slechte luchtkwaliteit. Dat stelt het Longfonds, dat zich baseert op nieuwe cijfers van het Nivel.
Het fonds doet een oproep aan gemeenten om zich aan te sluiten bij het Schone Lucht Akkoord, dat een jaar geleden is opgesteld. Daarin werken Rijk, provincies en gemeenten samen aan betere lucht door concrete maatregelen te nemen en kennis uit te wisselen. Inmiddels hebben zich volgens het fonds elf provincies (Limburg is de uitzondering) en 56 gemeenten achter het akkoord geschaard, waaronder Amersfoort en Utrecht. "We missen dus nog maar één provincie, maar qua gemeenten schiet het weinig op. Helemaal als je bedenkt dat er 355 gemeenten zijn", zegt directeur Michael Rutgers van het Longfonds.
Luchtvervuiling leidt bij twee derde van de mensen met een longziekte (1,2 miljoen personen) tot benauwdheid, hoesten, geprikkelde slijmvliezen of een lagere longfunctie. Een op de acht longpatiënten denkt daarom aan verhuizen, aldus het Longfonds.
Veel klachten ontstaan volgens de meldingen van longpatiënten door houtkachels (67 procent), wegverkeer (63 procent), barbecues (62 procent) en vuurkorven (60 procent). Jaarlijks overlijden minstens
12.000 Nederlanders vroegtijdig door luchtvervuiling, stelt het fonds. "Blootstelling aan fijnstof, stikstofdioxide en ozon veroorzaakt en verergert onder meer longkanker, astma, COPD en hart- en vaatziekten. Bij 1 op de 5 Nederlandse kinderen met astma is het ontstaan van de ziekte gerelateerd aan stikstofdioxide. Nederland is hierin triest koploper van Europa", aldus het Longfonds.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.