Is de Utrechtse cabaretier Andries Tunru De Slimste Mens?

UTRECHT - Het is geen grap, maar hij kan er wel om lachen. De Utrechtse cabaretier Andries Tunru (29) gaat als een speer in het spelprogramma De Slimste Mens. Hij wist zeven keer achter elkaar een dagwinst te behalen: iets dat al dertien seizoenen niet is gebeurd. "Mijn vrienden vinden het fijn dat ik nu een uitlaatklep heb om de betweter uit te hangen."
Het besef is nog niet helemaal doorgedrongen bij Tunru: "Ik beantwoord wat vragen in een studio met een handjevol mensen. Dan wordt het gelanceerd voor 1,8 miljoen kijkers. Dat is best absurd", lacht hij.
Is cabaretier Andries Tunru De Slimste Mens?

Significant beter

Gek of niet: Tunru doorstond het ene na het andere vragenvuur en wist zo zeven keer achter elkaar de dagwinst te behalen. Voor de oplettende kijker: dat gebeurde slechts twee keer eerder door Tom Roes in seizoen drie en Owen Schumacher in seizoen vijf.
Zijn geheim? Duizelingwekkende kansberekeningen. "Ik heb een kleine database aangelegd van de laatste zes seizoenen en hoe de kandidaten het gedaan hebben", legt hij uit. "Ik heb het vergeleken met mijn eigen oefenpotjes en daarmee doorgerekend: ben ik statistisch significant beter? Het antwoord was ja."
De kansberekeningen van Andries Tunru
Met deze stortvloed aan informatie verbaast hij medekandidaten én jurylid Maarten van Rossem: "Toen ik daar in die stoel zat en hij met die cijfers begon, dacht ik: die cabaretier licht ons op. Maar achteraf bleek dat die becijfering heel goed klopte", zegt hij. "Het is goed om te weten wat je kansen zijn, maar uiteindelijk komt het aan op je kennis. Andries heeft bewezen dat dat hem daar niet aan ontbreekt."

Existentiële angst

Met de finale in zicht begint het jaar goed voor Tunru. 2020 was het jaar van lege zalen: "Iets dat je als cabaretier natuurlijk liever niet ziet." De Utrechter was net drie maanden bezig met zijn voorstelling 'Vlees, wal en schip'. Volle zalen, goede recensies maar ook: corona. Toen lag alles stil. "Maar ik ging niet bij de pakken neerzitten."
Dezelfde avond begon Andries met het maken van 'quarantainecomedy', geïmproviseerd via livestreams op Instagram. "Dat was misschien meer uit een soort existentiële angst", lacht hij. "Als het stil is in de theaters, wil je als cabaretier toch iets doen om jezelf tot uiting te brengen."

Uitdagen

Zo ging Tunru ook viraal met zijn parodie op 'Het Land van' van rapper en completdenker Lange Frans. "Iets is zwart of wit, dat zijn mijn thema's. De wereld is zo simpel als mijn rijmschema's", rapt hij. De video is ruim 200.000 keer bekeken.
"De wereld is nu zo'n chaotische plek. Ik denk dat mensen heel erg op zoek zijn naar een structuur, een systeem dat simpel en overzichtelijk is in de hoop grip te krijgen op de dingen", vertelt hij erover. "Het is interessant om te zien hoe dat gebeurt bij mensen zoals Lange Frans."

Nieuwe voorstelling

Tunru, die ook psychologie heeft gestudeerd, is gefascineerd door dit soort menselijk gedrag. Dat is ook terug te zien in zijn stukken: "Als cabaretier daag ik mijn publiek graag uit om in te zoomen op dingen waar we best wat langer stil bij mogen staan."
Momenteel schrijft hij zijn nieuwe voorstelling, waarvan hij dit voorjaar een aantal try-outs hoopt te doen. "Ik kan niet wachten om weer op de planken te staan voor publiek. Uiteindelijk is er niets mooier dan dat."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.