Kunstenaar Stef Veldhuis maakt tentoonstelling als eerste resident van Buitenplaats Doornburgh

MAARSSEN - Een maand lang verbleef kunstenaar en componist Stef Veldhuis op Buitenplaats Doornburgh in Maarssen. In het voormalige klooster creëerde hij nieuwe werken en die worden nu, op de plek waar ze gemaakt zijn, tentoongesteld. Veldhuis is de eerste resident die op de buitenplaats nieuw werk maakt en tentoonstelt. Binnenkort volgen ook andere kunstenaars en wetenschappers.
Stef Veldhuis is eerste residentiekunstenaar op Buitenplaats Doornburgh
Voor Stef Veldhuis voelt de residentie logisch. Hij wil altijd dat zijn beelden een relatie hebben met de omgeving waar ze tentoongesteld worden. "In de tentoonstelling maak ik ook gebruik van materialen van de buitenplaats", aldus Stef. De bomen en bijenkasten die om het voormalig klooster staan, inspireren hem. Zo zien we in een van zijn kunstinstallaties de vorm van een boom dwars door een deur van het gebouw steken. "Er is altijd een spanningsveld tussen architectuur en natuur", aldus Stef.
Er is altijd een spanningsveld tussen architectuur en natuur.
Stef Veldhuis
Buitenplaats Doornburgh in Maarssen.
Buitenplaats Doornburgh in Maarssen. © Lize Kraan

Klooster

Joanna van Dorp, directeur van de stichting Buitenplaats Doornburgh: "Doornburgh is een buitenplaats bij de Vecht vlakbij Utrecht. Het was 400 jaar lang afgesloten van het publiek. Tot 3 jaar geleden was het in functie als klooster en 2 jaar geleden hebben we het opengesteld voor publiek. We organiseren hier tentoonstellingen, lezingen en voorstellingen en nu dus ook residenties."
"Het is zo'n bijzondere plek en dat willen we graag delen. Niet alleen met het publiek maar ook met makers. Kunstenaars en wetenschappers mogen hier 1 tot 3 maanden blijven en krijgen alle ruimte om hun werk te maken en te presenteren", aldus Joanna.
De lichtinval door de ramen van het voormalig klooster inspireert Stef Veldhuis
De lichtinval door de ramen van het voormalig klooster inspireert Stef Veldhuis © Lize Kraan

Muziek

Stef is naast beeldend kunstenaar ook geschoold muzikant. En ook in zijn compositie is de relatie tussen architectuur en natuur belangrijk en geeft het voormalig klooster hem inspiratie. De lichtinval door de ramen bijvoorbeeld, hoor je terug in zijn klanken. De expositie omvat naast de verschillende kunstinstallaties ook een muzikale compositie.
installaties geïnspireerd door de omgeving.
installaties geïnspireerd door de omgeving. © Juri Verstappen
Stef hoopt tijdens zijn residentie op Doornburgh veel van het gebouw te ontdekken. "Hoe het is in de ochtend en in de avond. Hoe het klinkt, en hoe het klank aantast. Wat het geeft en wat ik terug kan geven", aldus Stef.
In lijn met de regelgeving omtrent het coronavirus is Buitenplaats Doornburgh tot en met 19 januari 2021 gesloten. De expositie van Stef Veldhuis, Counterpoints, duurt tot en met 28 maart 2021.
Stef Veldhuis is de eerste kunstenaar op Doornburgh.
Stef Veldhuis is de eerste kunstenaar op Doornburgh. © Juri Verstappen
Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke zondag rond half 9 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.