Houtense softdrugsdealer vindt strafeis van OM 'pittig en een beetje overdreven'

© Rick Nederstigt, ANP
UTRECHT - Een man Houten krijgt een jaar gevangenisstraf voor het dealen van sofdrugs, als het aan het Openbaar Ministerie ligt. Volgens de officier van justitie verkocht de 29-jarige I. van D. twee jaar lang wiet en hasj vanuit een woning aan de Klompenmakersgilde in Houten.
Dat huis, waar de man samen met zijn moeder woonde, is op last van de burgemeester in december voor een half jaar gesloten. Twee van zijn klanten zouden voor Van D. drugs hebben verkocht en bezorgd. Het OM beschouwt de verdachte daarom als leider van een crimineel samenwerkingsverband.

Eerste lockdown

In mei vorig kreeg de politie een melding dat er werd gedeald in een steeg in het centrum van Houten. De recherche ontdekte al snel dat dit vanuit het huis van Van D. gebeurde en besloot het pand en de bezoekers in de gaten te houden. Eind september werd hij opgepakt, nadat de politie een van zijn koeriers had gevolgd die zakjes wiet en hasj bij klanten afleverde. Bij Van D. thuis werd 100 gram hennep en 850 gram hasj gevonden.
In de rechtszaal bekende de Houtenaar dat hij in softdrugs had gehandeld. Daarmee zou hij zijn begonnen bij het begin van de eerste corona-lockdown in maart. Vroegere klanten zouden hem hebben benaderd omdat de coffeeshops toen een tijdje dichtgingen. Maar volgens de officier van justitie zeggen meerdere klanten dat zij al veel langer drugs van hem kochten.

Hooguit taakstraf

Van D. is volgens het OM eind 2018 al snel weer gaan dealen toen hij na een jaar celstraf vrijkwam. Hij werd destijds veroordeeld voor handel in cocaïne en hasj en eerder al voor bezit van coke. Hij heeft geen baan of uitkering en vertelde dat hij dit keer alleen in sofdrugs ging handelen, omdat hij daarvoor hooguit een taakstraf kon krijgen. Maar de rechtbank legde hem uit dat zijn eerdere veroordelingen juist strafverzwarend werken.
Een jaar cel, da's wel pittig voor wiet. Ik vind het wel een beetje overdreven!
Verdachte over strafeis
De koeriers die Van D. voor zich liet "lopen" zijn klanten uit de buurt. Zij kregen een kwart van de opbrengst, meestal zo'n 50 euro per dag. De man die op heterdaad door de politie werd betrapt, had die dag acht zakjes afgeleverd. De vrouw die drugs bezorgde was daar een week voor zijn aanhouding pas mee begonnen. Ze kent Van D. al jaren en wilde hem helpen, omdat hij vanwege zijn ernstige zieke hond het huis niet uitkon.

Geschrokken

De Houtenaar heeft na zijn vorige veroordeling nog een voorwaardelijke celstraf van een half jaar openstaan. De officier vroeg de rechtbank om de proeftijd daarvan met een jaar te verlengen, als stok achter de deur. Hij moet samen met de reclassering zoeken naar een zinvolle dagbesteding. Verder wil het OM dat hij het geld gaat terugbetalen dat hij met drugshandel heeft verdiend.
De advocaat van de Houtenaar vindt de gevangenisstraf die het OM eist veel te zwaar. Zijn cliënt zit al vier maanden vast. Zijn advocaat pleitte om hem te veroordelen tot een celstraf ter lengte van het voorarrest en hem daarbij ook nog een taakstraf op te leggen. Hij kan daarmee dan de nodige werkervaring opdoen en zijn kans op een baan vergroten, stelde de advocaat.
De verdachte zelf schrok ook van de strafeis en het feit dat hij door het OM wordt gezien als leider van een criminele organisatie. "Een jaar cel, da's wel pittig voor wiet. Ik vind het wel een beetje overdreven", zei hij aan het eind van de zitting. Of de rechtbank dat ook vindt, wordt over twee weken duidelijk bij de uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.