RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Vaccineren gaat voorspoedig, ziekenhuisopnames licht over de top


PROVINCIE UTRECHT - Het aantal zorgmedewerkers dat zich heeft aangemeld voor het coronavaccin is inmiddels de honderdduizend ruim gepasseerd. Voor reizigers uit het buitenland wordt een verplichte coronatest ingevoerd en het aantal COVID19-patiŽnten in het ziekenhuis lijkt zich te stabiliseren. In Corona vandaag zetten we de belangrijkste ontwikkelingen rond de pandemie op een rij.

Vaccinatie
Zo'n 103.000 mensen die in de langdurige zorg werken zijn tot nu toe ingegaan op de uitnodiging voor een coronavaccinatie. Het gaat om medewerkers van verpleeghuizen, kleinschalige woonwormen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-ondersteuning. Ze krijgen de komende weken een eerste dosis toegediend en dan exact drie weken later een twee prik om het vaccin effectiever te maken.

Vanaf morgen worden ook zorgmedewerkers in onze provincie gevaccineerd. Om 10.00 uur wordt de eerste prik gezet in evenementencomplex Expo Houten. Een half uur eerder wordt Rotterdam The Hague Airport in gebruik genomen als centraal vaccinatiepunt.

 De coronavaccinatiestraat in Houten. De coronavaccinatiestraat in Houten. | Foto: RTV Utrecht / Jordi de Jong

Nederland telt dan, samen met Veghel dat gisteren de deuren opende, drie locaties waar medewerkers in de langdurige zorg zich kunnen laten inenten. Volgende week wordt het aantal prikpunten uitgebreid naar 25. Ze hebben daarvoor een uitnodiging gekregen van hun werkgever. Hoeveel uitnodigingen er zijn verstuurd is niet bekend.

Ziekenhuispersoneel in de provincie Utrecht wordt sinds gisteren al ingeŽnt, maar dat gaat buiten de GGD'en om. Het gaat om drieduizend medewerkers van het UMC Utrecht, Diakonessenhuis, St. Antonius en Meander Medisch Centrum en het personeel van ambulancedienst RAVU. Het Landelijk Netwerk Acute Zorg zegt dat de enorme operatie snel en voorspoedig verloopt.

Coronaproof naar de microbioscoop
In Wijk bij Duurstede wordt gewerkt aan een bioscoop waar huishoudens coronaproof naar de film kunnen. In kleine kamertjes kunnen mensen die geen afstand van elkaar hoeven te houden vanaf volgende maand in alle beslotenheid en comfort naar voorstellingen op het grote witte doek kijken.


Verplichte coronatest voor reizigers
Reizigers uit het buitenland moeten rekening houden met een verplichte PCR-test. De Tweede Kamer stemt in met een wet die voorschrijft dat ze maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland moeten zijn getest.


Het kabinet zegt dat voor het bestrijden van de pandemie reizigers uit 'hoogrisicolanden' moeten worden geweerd als ze geen negatieve uitslag kunnen tonen. Op dit moment gelden vrijwel alle landen als hoogrisicoland.

De dagcijfers
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in Bilthoven heeft fors meer nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Tussen woensdag- en donderdagochtend kwamen 9737 meldingen over positieve testresultaten binnen. Dat is een stuk hoger dan het gemiddelde van de afgelopen week, ruim 7700 positieve testresultaten per dag. Het RIVM kan de schommelende cijfers niet duiden en zegt vooral waarde te hechten aan de weekgemiddelden.In de provincie Utrecht zijn sinds gisteren 659 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er beduidend meer dan donderdag, toen het RIVM 517 positieve tests registreerde. In absolute aantallen gaan de twee grootste steden in de regio aan kop: Utrecht telde 124 positieve uitslagen, Amersfoort 68. Als je het inwonertal laat meewegen dan werden in Bunschoten relatief de meeste nieuwe besmettingen geregistreerd. Veertig Bunschotenaren testten positief, omgerekend 155 per 100.000 inwoners.

Ziekenhuizen
Het afgelopen etmaal namen de ziekenhuizen vijf nieuwe coronapatiŽnten uit de provincie Utrecht op, evenveel als een dag eerder. In het hele land worden op dit moment 2756 mensen vanwege het virus behandeld.

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, vermoedt dat de piek voorbij is. "Er liggen nu ongeveer evenveel Covid-patiŽnten in de ziekenhuizen als negen dagen geleden, op 29 december. We zitten nu dus op een plateau en lijken zelfs licht over de top te zijn, die op 5 januari lag."

Ziekenhuizen hebben momenteel 2183 verpleegbedden en 170 plekken op de ic's over, zowel voor coronapatiŽnten als voor mensen met andere aandoeningen. Dat komt neer op gemiddeld ongeveer twintig bedden per ziekenhuis.

Verpleegafdelingen behandelen momenteel 2052 coronapatiŽnten, 79 minder dan op woensdag. Het aantal coronapatiŽnten op de intensive cares steeg wel licht, van 696 naar 704. Gemiddeld zijn er minder nieuwe opnames dan vorige week, constateert het Landelijk CoŲrdinatiecentrum PatiŽnten Spreiding (LCPS).

Sterfgevallen
Het aantal aan Covid-19 gerelateerde sterfgevallen steeg met 85, onder wie zes inwoners van De Bilt, Eemnes, Houten en Rhenen. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen afgelopen etmaal aan het coronavirus zijn overleden. Wanneer een coronapatiŽnt sterft, wordt dit soms pas later geregistreerd.

Volgens de officiŽle cijfers staat van 12.084 mensen in Nederland vast dat ze zijn overleden na positief te zijn getest op het virus. Werkelijke aantallen besmettingen en overlijdens liggen hoger. Zeker tijdens de eerste golf werd lang niet iedereen getest.Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -