Mirjam Sterk bij bestorming Capitool: 'Ik verbaas me nergens meer over in gepolariseerd Amerika'

PROVINCIE UTRECHT/WASHINGTON - De onlusten in de Verenigde Staten zijn een spiegel voor Nederland, zegt oud-Kamerlid Mirjam Sterk. Ze maakte de bestorming van het Capitool in Washington DC gisteren van dichtbij mee. "Wij Nederlanders klagen graag over de politiek, maar we hebben het best goed georganiseerd."
Een fascinerend land, met prachtige natuur, aardige mensen en op het moment een 'dynamische' politiek, zo omschrijft Mirjam Sterk de Verenigde Staten. Sinds 2017 woont het voormalig CDA-Kamerlid uit Houten met haar gezin in Maryland, even ten noorden van de hoofdstad. Wat ze daar meemaakt beschrijft ze vanuit haar persoonlijke perspectief op de website hetandereamerika.nl. Ze bundelde onlangs met medeschrijvers Ingeborg van 't Pad Bosch en Sandy Verhoeve een aantal verhalen in een eBook.
Journalistieke nieuwsgierigheid leidde Mirjam Sterk en fotograaf Sandy Verhoeve gisteren naar het regeringscentrum van Amerika. "In DC lopen meestal niet zoveel Trumpstemmers, omdat de meeste mensen hier Democraat zijn", zegt ze. "Nu kreeg ik de kans om te kijken bij al die mensen die nog steeds geloven dat de verkiezingen 'gestolen' zijn en bovendien te luisteren naar Trump die daar een rally hield."
Mirjam Sterk gisteren bij de betoging voor het Capitool.
Mirjam Sterk gisteren bij de betoging voor het Capitool. © Sandy Verhoeve
Bij het Witte Huis was een podium gebouwd voor de president en de sfeer was volgens Sterk opgetogen. "Je merkte dat Trump de boel flink opzweepte en dat er een enorme energie vrijkwam. Die kreeg vervolgens zijn ontlading bij het Capitool."

Doorsnee Amerikanen

In gesprek met de achterban van Trump merkte Sterk dat ze niet over één kam geschoren kunnen worden. "De mensen die ik sprak zijn doorsnee Amerikanen, die vooral naar hun eigen mediakanalen kijken. Voor hun is Trump degene die Amerika gaat redden. Ze zitten vaak in de hoek waar de klappen vallen en voelen zich gesteund door een president die zegt dat ze Amerika weer 'groot' gaan maken."
"Trumpaanhangers voelen zich gesteund door een president die zegt dat ze Amerika weer 'groot' gaan maken."
"Trumpaanhangers voelen zich gesteund door een president die zegt dat ze Amerika weer 'groot' gaan maken." © Sandy Verhoeve
Complottheorieën voerden de boventoon, merkte ze. "Iemand vertelde me dat het coronavirus is ontwikkeld door de Democraten, in samenwerking met China. Als je dat de hele dag hoort is dat dus je wereld."
De sfeer werd anders toen Trump eenmaal uitgesproken was en de menigte zich verplaatste naar het congres, waar de uitslag van de presidentsverkiezingen formeel zou worden vastgesteld. Gezinnen haakten af en de samenstelling van de groep demonstranten veranderde gaandeweg.
Demonstranten lopen naar het Capitool, waar de verkiezingsuitslag nog moet worden vastgesteld.
Demonstranten lopen naar het Capitool, waar de verkiezingsuitslag nog moet worden vastgesteld. © Sandy Verhoeve
"Je kon aan een deel wel zien dat ze geweld niet uit de weg zouden gaan", zegt Sterk. "Ze liepen met helmen, kogelwerende vesten en bescherming aan hun schenen en ellebogen. Dat gaf wel een grimmig gevoel."

Heel veel politieauto's

Sterk bleef bij het Capitool tot ze rumoer op de trappen zag. "Ik zag dat agenten en beveiligers daar begonnen te rennen. Eentje struikelde zelfs. Het werd daar ook steeds voller met toestromende demonstranten. Meteen daarna kwamen er heel veel politieauto's aan en kregen we allemaal berichten van mensen die waarschuwden dat we weg moesten gaan, omdat ze het Capitool waren binnengedrongen."
"Het werd steeds voller met toestromende demonstranten."
"Het werd steeds voller met toestromende demonstranten." © Sandy Verhoeve
Haar man belde ook, omdat hij voorzag dat het gewelddadig kon worden. "Hij was aan de andere kant en zei dat hij Antifa en leden van Proud Boys zag lopen. Die waren er natuurlijk niet op uit om een feestje te vieren." Sterk nam de metro en volgde de verdere ontwikkelingen via de televisie en sociale media.

Gepolariseerd

Sterk sprak op de terugweg een groepje Trumpaanhangers, die het geweld veroordeelden maar de aanval op het Amerikaanse congres en de media die er verslag van deden vergoeilijkten als een poging om gehoord te worden. Verrast is ze achteraf eigenlijk niet dat een plechtige formaliteit als het vaststellen van een verkiezingsuitslag is ontaard in chaos. "Het is bizar, maar inmiddels verbaas ik me nergens meer over hier in Amerika. Je hebt twee grote politieke partijen en alles is gepolariseerd."
"Voor ons als Nederlanders is het een mooie spiegel", zegt Sterk. "Je kunt je afvragen of dit ook in Nederland zou kunnen gebeuren. Nu ik hier woon weet ik: we klagen als Nederlanders vaak, ook ik, maar we hebben het best goed georganiseerd. Hier in Amerika zie je bij de voedselbanken lange rijen van mensen die door de coronacrisis hun inkomen kwijt zijn. In Nederland probeert de overheid mensen zoveel mogelijk op te vangen. Het is fijn dat we een meerpartijenstelsel hebben, waardoor we altijd met elkaar zullen blijven overleggen."
Bij de bestorming van het Capitool zijn vier doden gevallen. Tientallen mensen zijn gearresteerd. De komende dertig dagen staan er hoge hekken rond het gebouw van de Amerikaanse volksvertegenwoordiging. De roep om president Trump voor de laatste dagen van zijn presidentschap uit zijn functie te zetten neemt toe. Het Congres heeft Joe Biden alsnog als winnaar van de verkiezingen aangewezen en Trump heeft inmiddels een "ordelijke machtsoverdracht" beloofd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.