Nieuwe sporthal in Utrecht-Noordoost toch weer ter discussie

UTRECHT - De gemeente gaat opnieuw kijken of het besluit voor een nieuwe sporthal in de wijk Voordorp wel zorgvuldig is genomen. Wethouder Maarten van Ooijen zei dat donderdagavond tegen de gemeenteraad. De hal moet komen op het terrein van Sporting, maar buurman Hercules is daar zeer verbolgen over. Zij zijn bang dat ze in hun sporthal straks alleen nog caravans kunnen stallen
Er wordt al drie jaar nagedacht over een nieuwe sporthal in de wijk Noordoost. Utrecht kent een tekort aan indoor sportfaciliteiten. Volgens Van Ooijen (ChristenUnie) is Sportpark De Voorveldse Polder de aangewezen plek voor zo'n hal. Andere locaties vielen af, onder andere omdat ze te klein zijn of omdat er niet in de hoogte gebouwd kan worden.

Op een kier

Volgens de wethouder zijn de plannen zorgvuldig tot stand gekomen. Toch schrok hij van de reactie van Hercules, die al een sporthal heeft op hetzelfde sportpark. Na overleg met de club heeft hij besloten om het hele proces dat tot de plannen heeft geleid, nog eens tegen het licht te houden. Van Ooijen: "Ik sta voor de keuze die ik gemaakt heb. Maar ik sta ook open voor wat er uit het veld komt. Daarom moeten we het proces nog eens kritisch tegen het licht houden. We moeten kijken of we iets hebben gemist."
Daarmee zet hij de deur op een kiertje om tegemoet te komen aan de kritiek van Hercules. Al gaf hij aan dat hij eigenlijk geen vertraging wil bij de realisatie van de nieuwe sporthal. De wethouder deed zijn uitspraken tijdens een commissievergadering over de capaciteit aan sportfaciliteiten in de stad. Veel clubs klagen over een tekort aan ruimte. Die wordt nu toegewezen door de gemeente op basis van het aantal inwoners van de wijk waar clubs actief zijn.

Wachtlijsten

Diverse raadsfracties pleiten er voor om in het vervolg ook rekening te houden met de wachtlijsten van de clubs, dat is een goede indicatie of de capaciteit van de faciliteiten wel toereikend is, aldus de raadsleden. De wethouder is het daar niet mee eens: "Wachtlijsten zijn niet altijd even accuraat en actueel. Bovendien zijn ze slecht vergelijkbaar, bijvoorbeeld omdat sommige verenigingen principieel tegen wachtlijsten zijn."
Een heikel punt in de sportdiscussie is sportcomplex Olympos in universiteitswijk De Uithof. Als het aan de Utrechts gemeenteraad ligt wordt er snel gestart met het opknappen daarvan. Het complex heeft veel achterstallig onderhoud, maar niemand voelt zich verantwoordelijk om er iets aan te doen.
Het is een doorn in het oog van de PvdA en Student & Starter. Lau Bosse (PvdA) verwoordde het het krachtigst: "Olympos is het slechts onderhouden sportcomplex van Utrecht." De reden daarvoor is dat het complex op het terrein van de universiteit ligt. Maar voor Universiteit Utrecht is sporten geen prioriteit. Aangezien de gemeente geen eigenaar is, voelt die zich niet verantwoordelijk. Deze patstelling duurt nu al jaren. En dus gebeurt er niets. De PvdA wil dat wethouder Van Ooijen het initiatief neemt om uit de impasse te komen. Die is het daar wel mee eens: "We moeten doorbreken dat we naar elkaar zitten te wijzen."

Vrije avond

Opvallend aan het digitale debat van de Utrechtse raad was het groot aantal afwezige fracties. Maar liefst vijf partijen lieten verstek gaan. Voor SP, Partij voor de Dieren, DENK, PVV en Stadsbelang was dit debat niet de moeite om zich er in te mengen. Alleen Stadsbelang had zich bij de voorzitter afgemeld, de andere partijen hadden niets van zich laten horen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.