Mega vaccinatie-operatie in Houten van start: eerste prik zorgmedewerker gezet

HOUTEN - "Heel bijzonder, eindelijk op weg naar een beetje normaal." Met die woorden nam verpleeghuismedewerker Heleen Dixon de eerste coronavaccinatie in ontvangst bij Expo Houten. Dixon werkt in Bunschoten en heeft in de tweede golf 23 overlijdens meegemaakt in het verpleeghuis. "Ik wil alles doen wat in mijn macht ligt om de bewoners te beschermen."
Onze verslaggever was aanwezig bij de start van de vaccinatie-operatie in Houten.
Na Veghel en de ziekenhuizen is vandaag ook Expo Houten opengegaan als priklocatie. Zorgmedewerkers van verpleeghuizen, kleinschalige woonvormen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-ondersteuning hebben als eerste een uitnodiging ontvangen. Zij kunnen zich vanaf tien uur laten vaccineren tegen het coronavirus. Commissaris van de Koning Hans Oosters was aanwezig bij de eerste prik, net als de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma en burgemeester Gilbert Isabella van Houten.
Ook Rienke van Dam is blij met de vaccinatie. De verpleeghuismedewerker werkt in de Wulverhorst in Oudewater. "Bewoners zeggen dat ze niet kunnen wachten tot ze mijn gezicht weer kunnen zien of een arm om me heen kunnen slaan."
Maaike Schaap van de GGD legt uit dat er acht zogenoemde priklijnen zijn bij de Expo in Houten. "Die gaan niet allemaal vandaag open", aldus Schaap. "De eerste weken beginnen we met 200 vaccinaties per dag en dat gaat oplopen naarmate er meer vaccins geleverd worden. Met dit vaccin hopen we snel op 800 per dag te zitten. Er komen meer vaccins aan, dan kan het nóg meer worden." De GGD gaat de komende weken ook in de weekeinden door met vaccineren.

Later dan gepland

Een deel van de vaccins komt later dan minister De Jonge maandag in zijn Kamerbrief beschreef, meldt de NOS vandaag. Maar dat nieuws mag de pret in Houten niet drukken. "Van irritatie is op een dag als vandaag geen sprake", zegt Schaap. " We hopen dat we zo snel mogelijk iedereen kunnen vaccineren."
"Ik ben wel blij dat het vandaag gebeurt", vertelt verpleeghuismedewerker Nanny Koetsier aan RTV Utrecht. Ze gaat later vandaag de prik halen in Houten. "Het is best een speciale dag, alles staat bol van het nieuws over de vaccins en het is goed dat het vandaag gebeurt. Je kijkt er toch reikhalzend uit naar het vaccin. Het is zoals minister De Jonge al zei; het begin van het einde van het coronavirus."
Nanny Koetsier kijkt uit naar het vaccin
Nanny Koetsier kijkt uit naar het vaccin © RTV Utrecht
Koetsier werkt bij verpleeghuis De Rijnhoven in Vleuten. "In de eerste golf heeft maar één bewoner het gekregen", vertelt ze. "Je bent bezig om je aan de maatregelen te houden, hopen dat je het buiten de deur houdt." Bang om besmet te worden is ze zelf niet echt. "Dat drukt niet echt op mijn schouders. We houden vooral de bewoners in de gaten."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.