RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Sportclubs schrappen activiteiten voor duizenden leden na corona-uitbraak bij examenfeestje Zeist


ZEIST - Duizenden kinderen die dit weekend hadden willen sporten bij hun club in Zeist kunnen dat op hun buik schrijven. Alle activiteiten zijn afgelast na een corona-uitbraak onder eindexamenleerlingen. De kinderen raakten afgelopen weekend besmet op een feestje waar tientallen mensen op af waren gekomen. De uitbraak was gisteren voor middelbare school De Breul aanleiding om alle vwo6-leerlingen naar huis te sturen en nu besluiten dus ook sportclubs om uit voorzorg alle activiteiten te schrappen.

Sportactiviteiten geschrapt na corona-uitbraak Zeist


Hockeyclub Schaerweijde moet vanwege de coronaperikelen zo'n 1200 kinderen teleurstellen die dit weekend mee wilden doen aan de winteractiviteiten van de club. Voorzitter Reinoud Imhof noemt het zuur, maar zegt geen risico te willen nemen na de corona-uitbraak onder de eindexamenleerlingen. "Heel veel van die kinderen lopen op Schaerweijde rond. We vinden dat gezondheidsrisico groter dan het belang van de kinderen om te sporten. Dus we hebben besloten om het programma van morgen eruit te halen om te voorkomen dat ouders en zusjes en broertjes en opa's en oma's besmet raken."

Hockeyclub Schaerweijde organiseert deze winter vijf weekenden vol sportactiviteiten op de club. Jeugdleden kunnen dan wedstrijdjes tegen elkaar spelen en clinics volgen. Deze maand zouden er nog drie van die weekenden zijn. Voorzitter Imhof: "Het is een programma voor de hele jeugd van de A tot de jongste jeugd dus dat zijn ongeveer 1200 kinderen en dat gaat er nu dus uit komend weekend." Of de activiteiten over een week wel doorgaan, wordt komende week bekeken.

Je benadeelt hier heel veel kinderen mee, met name de jongste jeugd die er geen last van hebben en die niks liever willen dan hollen op het veld, omdat er een aantal besmettingen zijn in de bovenbouw van een aantal scholen. Dat is wel heel zuur voor de kleintjes."
Reinoud Imhof, voorzitter hockeyvereniging Schaerweijde

Het schrappen van de activiteiten op Schaerweijde was geen eenvoudige beslising aldus voorzitter Imhof. "Het is een lastige afweging. Je benadeelt hier heel veel kinderen mee, met name de jongste jeugd die er geen last van hebben en die niks liever willen dan hollen op het veld, omdat er een aantal besmettingen zijn in de bovenbouw van een aantal scholen. Dat is wel heel zuur voor de kleintjes."

Lees ook: De Breul in Zeist stuurt alle vwo6-leerlingen naar huis na feest: 'We zijn teleurgesteld en boos'

Ook andere clubs leggen activiteiten stil
Hockeyclub Schaerweijde is niet de enige vereniging die maatregelen neemt. Ook voetbalvereniging Jonathan zet een streep door alle sportactiviteiten van dit weekend. "Wij moeten nu voor ruim 1.000 jeugdleden het programma stilleggen omdat enkele Zeister jongeren hun verantwoordelijkheid niet willen nemen."

Ook bij hockeyclub Phoenix zijn alle onderlinge wedstrijden van jeugdteams dit weekend van het programma gehaald. Zo'n 25 wedstrijden komen daardoor te vervallen.

Voetbalvereniging Saestum had geen activiteiten gepland en hoeft dus niks af te zeggen.

150 leerlingen thuis
Het nieuws over de corona-uitbraak op De Breul kwam gisteren naar buiten. Toen werd bekend dat er dit weekend een feestje was waar tientallen mensen op af kwamen. Eerst werd uitgegaan van veertig feestgangers maar nu denkt de rector van De Breul dat het om rond de twintig mensen, waaronder leerlingen van De Breul, ging.

Het feestje leidde op De Breul al tot vier extra besmettingen met het coronavirus. Eindexamenleerlingen zijn uitgezonderd van de coronamaatregelen en mogen op school onderwijs volgen. Maar na de besmettingen op De Breul besloot rector Ferry Brokers uit voorzorg zes vwo-klassen met in totaal ongeveer 150 leerlingen naar huis te sturen.

Vwo-leerling Mara Renes is een van de leerlingen die nu thuis zit. Ze was niet bij het feestje en hoeft niet lang na te denken over de nadelen van de digitale lessen: "Dat je jezelf heel erg moet stimuleren en bezig moet houden met de les en wat je moet maken."

We sturen een grote groep leerlingen naar huis maar uiteindelijk zijn er maar een paar naar het feest geweest. Die verprutsen het voor de rest."
Ferry Brokers, rector De Breul in Zeist

Brokers: "We zijn teleurgesteld en boos. Wij doen ons stinkende best om alles goed te regelen. Als je dan naar zo'n feest gaat, dan baal ik daarvan. We sturen een grote groep leerlingen naar huis maar uiteindelijk zijn er maar een paar naar het feest geweest. Die verprutsen het voor de rest", aldus Brokers. "Maar we mogen geen risico nemen. We zijn verantwoordelijk voor hun veiligheid en die van de leraren."

Christelijk Lyceum en Herman Jordan Lyceum
Op de andere middelbare scholen in Zeist houden ze de eindexamenleerlingen in de tussentijd met argusogen in de gaten na het feestje. Rector Rob Bijeman van het Christelijk Lyceum: "Wij houden er ernstig rekening mee dat er ook leerlingen van ons bij zijn geweest. Maar er is bij ons geen massale uitbraak in 6vwo en we hebben op dit moment één leerling die besmet is. We kijken of we de groep die naar het feestje is geweest in beeld kunnen krijgen maar zoals u wellicht kunt begrijpen is dat moeilijk want het is een zwijgende groep."

Ook op het Herman Jordan Lyceum zijn er nog geen extra besmettingen gemeld. Rector Ingrid van der Neut: "Wij hebben geen besmettingen en geen aanwijzingen dat leerlingen zo stom zijn geweest naar dat feest te gaan. En ik ga niet zonder besmettingen zeggen: de kinderen moeten wegblijven. Als de besmettingen komen, en ze komen uit die hoek, dan gaan we een contactonderzoek opzetten. Tot die tijd wachten we af hoe dit gaat aflopen."


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -