Natuurmonumenten verwelkomt recordaantal nieuwe leden dankzij coronacrisis

© RTV Utrecht / Hannah Cammeraat
Amersfoort - De coronacrisis heeft voor een historische groei van het aantal leden van Natuurmonumenten gezorgd. De vereniging uit Amersfoort kreeg er afgelopen jaar meer dan 39.000 nieuwe leden bij en ruim 31.000 kinderen werden lid van het jeugdprogramma OERRR. Het aantal nieuwe leden is daarmee bijna verdubbeld in vergelijking met 2019.
Natuurmonumenten zag verder het afgelopen jaar het aantal bezoekers van natuurgebieden flink toenemen. Ook de website van de organisatie bleek populair: online zochten bezoekers vooral naar informatie over natuurgebieden en naar routes om te wandelen of te fietsen. Meer dan 100.000 routes werden gedownload. De verkoop van ruiter- en mountainbikevignetten steeg in 2020 met dertig procent.
Volgens directeur Marc van den Tweel van Natuurmonumenten heeft de populariteit van de natuur tijdens de coronacrisis ook een keerzijde. Het was in populaire natuurgebieden geregeld veel te druk om voldoende afstand te kunnen houden. Ook zaten de verschillende groepen recreanten, zoals mountainbikers en wandelaars, elkaar in de weg.
De natuurorganisatie wil daar dit jaar iets aan doen door gebieden in zones te verdelen. Zo kunnen bezoekersstromen worden gescheiden. Daarnaast pleit Natuurmonumenten voor het openstellen van buitengebieden. Directeur Van den Tweel zegt dat er honderden kilometers aan boerenlandpaden zijn die opengesteld kunnen worden. Zijn organisatie roept Rijswaterstaat, Defensie, gemeenten en andere grondeigenaren op om hun gebieden toegankelijker te maken, zodat mensen meer de ruimte krijgen om eropuit te gaan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.