Datalek Regionaal Archief Zuid-Utrecht, zeven dozen met persoonsgegevens zoek

© RAZU / Winfried Leeman
WIJK BIJ DUURSTEDE - Een onderzoeker die gegevens van het Regionaal Archief Zuid-Utrecht in Wijk bij Duurstede raadpleegde, heeft de privacyregels geschonden. Het archief en de gemeente spreken van een datalek, omdat de man 69 dozen met gekopieerde documenten bij het oud papier heeft gezet. Zeven dozen, waarin onder meer persoonsgegevens te vinden zijn, zijn nog steeds zoek.
De man deed onderzoek naar huizen in Wijk bij Duurstede en maakte onder meer kopietjes van bouwvergunningen, kadastrale gegevens en notariële akten. Daarin stonden namen, adressen, beroepen en documentnummers van inmiddels verlopen persoonsbewijzen. De papiercontainer waar hij ze achterliet, was openbaar toegankelijk.
Het archief en de gemeente roepen iedereen dringend op om mee te zoeken naar de dozen die nog missen. Wie meer weet, kan zich melden bij het regionaal archief via telefoonnummer 088-5300167 of info@razu.nl.
Volgens directeur Ria van der Eerden van het regionaal archief had de onderzoeker de dozen terug moeten brengen, zodat het archief ze had kunnen vernietigen. In een gezamenlijk persbericht zeggen de gemeente en het archief dat zij niet verantwoordelijk waren voor de juiste verwerking van de privacygevoelige documenten, maar dat ze wel de maatschappelijke verantwoordelijkheid voor het datalek willen nemen.
Het archief heeft het incident gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Ook zijn twee externe deskundigen ingeschakeld om vast te stellen wie verantwoordelijk is. De dozen die teruggevonden zijn, worden alsnog vernietigd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.