RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Aantal besmettingen verandert amper, wachtlijst voor zorghuismedewerkers en geen sport voor Zeister jeugd


PROVINCIE UTRECHT - In de provincie Utrecht komt het dagelijkse aantal besmettingen vrijwel exact overeen met het gemiddelde van deze week. Verder schrappen de Zeister sportclubs hun activiteiten voor de jeugd en is gelijk al een wachtlijst voor zorghuismedewerkers die zich nu nog in Houten willen laten vaccineren. Het laatste nieuws over het coronavirus in onze regio lees je in corona vandaag.

Aantal besmettingen in Utrecht rond gemiddelde
Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn in de provincie Utrecht 526 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is minder dan de ruim 658 positieve tests die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag had gemeld. Maar het is niet veel onder het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen, toen er per dag rond de 530 bevestigde besmettingen bijkwamen.

Met 23 besmettingen staat Bunschoten niet meer in de top drie van gemeenten met het hoogste aantal besmettingen de provincie. Zowel Utrecht (98), Amersfoort (53), Stichtse Vecht (34), Veenendaal (33), Vijfheerenlanden (28), Nieuwegein (28) als Woerden (26) scoren in absolute aantallen hoger. Wel scoort Bunschoten als relatief kleine gemeente omgerekend per 100.000 inwoners nog steeds met afstand het hoogst.

Volgens het RIVM werden in de provincie zes patiŽnten in de ziekenhuizen opgenomen. Zes provinciegenoten overleden aan de gevolgen van covid-19. Deze cijfers zijn mogelijk niet compleet, vaak worden deze pas later aan het RIVM doorgegeven.In heel Nederland ruim achtduizend besmettingen
In heel Nederland nam het aantal nieuwe coronagevallen met 8169 toe. Dat is minder dan de ruim 9700 positieve tests van gisteren. Het ligt wel boven het gemiddelde van de afgelopen week, dat op 7700 bevestigde besmettingen per dag staat.

Het aantal coronapatiŽnten in ziekenhuizen is voor de derde dag op rij gedaald. Ziekenhuizen behandelen momenteel 2636 mensen vanwege covid-19. Dat zijn er 120 minder dan op donderdag, meldt het Landelijk CoŲrdinatiecentrum PatiŽnten Spreiding (LCPS). Het aantal patiŽnten op de intensive cares daalde van 704 naar 700.

Sinds dinsdag is het aantal coronapatiŽnten in de Nederlandse ziekenhuizen met 246 gedaald. Het aantal lijkt licht over de top te zijn, zei Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) eerder al.

Onderzoekers Universiteit Utrecht ontwikkelen methode om virus snel te herkennen
Farmaceutische onderzoekers van onder meer de Universiteit Utrecht hebben een zogeheten 'deep learning' methode ontwikkeld waarmee een uniek stukje genetische code van het Covid19-virus is geÔdentificeerd. Volgens de onderzoekers kan de methode ook worden gebruikt om een toekomstige pandemie te bestrijden.

Door de gebruikte techniek kunnen snel en nauwkeurig testen worden ontwikkeld waarmee nieuwe virussen worden vastgesteld. Het onderzoek wordt binnenkort gepubliceerd in Nature Scientific Reports.

Zeister sportclubs schrappen activiteiten voor jeugd
Na een uitbraak van corona onder eindexamenleerlingen in Zeist, schrappen de sportclubs daar dit weekend alle activiteiten voor de jeugd. Deze week besloot de middelbare school De Breul om allen vwo 6-leerlingen naar huis te sturen nadat een aantal leerlingen op een feest waren geweest waar corona uitbrak.

Hockeyclub Schaerweijde moet vanwege de coronaperikelen zo'n 1200 kinderen teleurstellen die dit weekend mee wilden doen aan de winteractiviteiten van de club. Voorzitter Reinoud Imhof noemt het zuur, maar zegt geen risico te willen nemen na de corona-uitbraak onder de eindexamenleerlingen. Ook voetbalvereniging Jonathan schrapt alle activiteiten voor de ruim duizend jeugdleden.

Mega vaccinatie-operatie in Houten gestart
Ook bij de Expo in Houten is vandaag met het vaccineren begonnen. Verpleeghuismedewerker Heleen Dixon nam de eerste coronavaccinatie in ontvangst. "Ik wil alles doen wat in mijn macht ligt om de bewoners te beschermen", zegt zij.


In de provincie Utrecht begon het vaccineren afgelopen woensdag in het UMC Utrecht, waar alleen ziekenhuismedewerkers worden gevaccineerd. In Houten worden nu zorgmedewerkers van verpleeghuizen, kleinschalige woonvormen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-ondersteuning gevaccineerd.

Onze verslaggever was aanwezig bij de start van de vaccinatie-operatie in Houten.


Wachtlijst voor zorghuismedewerkers
Zorghuismedewerkers die nu nog een afspraak willen maken, moeten even geduld hebben. Zo goed als alle beschikbare tijden zijn volgeboekt. Er is niet genoeg vaccin beschikbaar om nieuwe tijden open te stellen, meldt de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland.

De gezamenlijke GGD's lieten overigens ook weten, zodra er voldoende vaccins beschikbaar zijn, een miljoen inentingen per week te willen zetten. Volgens GGD GHOR Nederland wordt alles in gereedheid gebracht om massaal te gaan vaccineren. Directeur Nicolette Rigter zegt er naar te streven om in iedere gemeente een vaccinatielocatie in te richten.

Verkiezingscongres van CDA in 'coronastijl' vanuit Maarssen
Het CDA is dit weekend druk met het eigen verkiezingscongres, waarin over het programma voor de verkiezingen wordt gesproken. En dat gaat uiteraard in deze tijd geheel digitaal.


Utrecht wil noodopvang voor alle daklozen langer openhouden
Utrecht wil de noodopvang ook voor dak- en thuislozen die daar geen recht op hebben tot april openhouden. De voorwaarde is dan wel dat het Rijk daarin financieel ondersteunt. Het Rode Kruis had de vier grote steden gevraagd om de noodopvang voor deze groep vanwege de coronacrisis langer open te houden.

Het gaat onder meer om ongedocumenteerden als uitgeprocedeerde asielzoekers. Deze mensen zijn aangewezen op noodopvang nu zij zich vanwege de coronacrisis niet meer kunnen redden met werk in het 'informele circuit' als hotels en horeca. De noodopvang voor deze groep zou eerst op 19 januari al ophouden. Utrecht was al langer voorstander van het verlengen van deze datum.

Matthijs de Ligt heeft corona
Matthijs de Ligt is positief getest op het coronavirus. Dat laat zijn club Juventus weten. De verdediger uit Abcoude gaat in quarantaine. Daardoor mist hij in ieder geval de komende twee wedstrijden in de Serie A.

UMC Utrecht blikt terug op 'ongewoon en zwaar jaar'
Voor iedereen was 2020 een jaar dat we ons nog lang zullen herinneren. Het UMC Utrecht blikt in een video terug op het jaar dat zoals alle andere jaren leek te beginnen, maar al snel daarna een ongekend grote druk op het ziekenhuis legde.Coronacrisis zorgt voor forse groei bij Natuurmonumenten
Sinds de coronacrisis gaan we vaker de paden op en de lanen in. De crisis heeft dan ook voor een historische groei van het aantal leden van Natuurmonumenten gezorgd. De vereniging uit Amersfoort kreeg er afgelopen jaar meer dan 39.000 nieuwe leden bij en ruim 31.000 kinderen werden lid van het jeugdprogramma OERRR.

Het aantal nieuwe leden is daarmee bijna verdubbeld in vergelijking met 2019. Ook de website van de organisatie bleek populair: online zochten bezoekers vooral naar informatie over natuurgebieden en naar routes om te wandelen of te fietsen. Meer dan 100.000 routes werden gedownload. De verkoop van ruiter- en mountainbikevignetten steeg in 2020 met dertig procent.

Horeca toch niet op 17 januari open
De ruim 65 regionale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) die hadden aangekondigd om 17 januari hun horecazaken weer te openen, komen terug op dat besluit vanwege het hoge aantal coronabesmettingen. Het nieuwe voornemen van de duizenden horecaondernemers die vallen onder de ruim 65 fdelingen is nu om de deuren van de horeca weer te openen wanneer de winkels open gaan.

Reumamedicijn effectief in de behandeling tegen covid-19
CoronapatiŽnten die zijn opgenomen op de intensive care hebben meer kans om volledig te herstellen en korter in het ziekenhuis te verblijven als ze worden behandeld met medicijnen tegen reuma. Dat blijkt uit internationaal klinisch onderzoek, van onder andere het Imperial College London en Universitair Medische Centrum Utrecht.

UMC Utrecht-intensivist en onderzoeker Lennie Derde legt bij de NOS uit dat dit medicijn het verschil kan maken voor ic-patiŽnten. "In het onderzoek was het aantal mensen dat overleed aan covid-19 op de IC, 35,8 procent. Door dit medicijn tegen reuma toe te dienen, is dat bijna met een kwart afgenomen.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -