IC-verpleegkundige Meander Medisch Centrum: 'Eerst werd er voor ons geklapt, nu moet je uitkijken'

Andrea Hermans in het Meander Medisch Centrum, archiefbeeld.
Andrea Hermans in het Meander Medisch Centrum, archiefbeeld. © Meander Medisch Centrum
AMERSFOORT - "Heel eerlijk gezegd zeggen we ook weleens tegen elkaar: 'Eerst werd er voor ons geklapt en nu moet je soms echt uitkijken dat je niet een klap voor je hoofd krijgt'. Dat gebeurt niet heel vaak, maar het doet wel wat met je." In het Radio M Utrecht-programma Aan Tafel keek IC-verpleegkundige Andrea Hermans van het Meander Medisch Centrum terug op een bewogen jaar.
Ook voor het IC-personeel was 2020 een achtbaan vol emoties, vertelde Hermans aan presentator Liesbeth de Moor. Zo bleef haar vooral het vele videobellen met familieleden van patiënten bij. "We zijn het normaal gewend om familie dichtbij te hebben. Nu konden mensen soms weken hun familielid niet aanraken op het moment dat die het meest kwetsbaar was. Dat is heel verdrietig."
De situatie greep Hermans soms zo aan dat zij ook zelf door de familie van de patiënt werd getroost. "Omdat ze ook heel goed begrepen dat dit niet de manier was waarop wij het wilden doen", zegt ze over het op afstand moeten houden van de familie.

'Kom een keer kijken'

Toch was niet iedereen even meelevend. Ze vertelt over een situatie waarin het net weer iets beter gaat met een patiënt die eerder voor zijn leven vocht, hoewel hij wel nog steeds werd beademd. Zijn vrouw gaf vervolgens ook haar werkgever een update over de situatie van haar man. "En die zei toen tegen deze vrouw: Dan kun je toch gewoon weer komen werken maandag?" Een teken dat niet iedereen beseft hoe het er op een intensive care aan toegaat, vindt de verpleegkundige.
"Ik zou willen zeggen: kom een keer kijken. Maar dat kan helaas niet", zegt Hermans. Sowieso denkt ze dat de coronaregels beter worden gevolgd en dat de bereidheid om een vaccinatie te krijgen toeneemt als mensen zien hoe heftig de ziekte kan zijn. "Ik denk heel vaak bij mezelf: als iemand die zich niet aan de regels houdt nou iemand had die dierbaar was en door corona tussen hoop en vrees leeft, had die dan de drukte nog opgezocht? Zou je je dan wel laten vaccineren?"

'Mensen reageren heftig'

Nu de tweede golf opnieuw het uiterste vraagt, merkt Hermans ook dat het applaus dat er aan het begin nog was langzaam verstomt. "Door stress lijken mensen soms ongeduldiger te zijn. Mensen reageren heftig als we zeggen dat het kan zijn dat hun partner of geliefde overgeplaatst wordt naar een ander ziekenhuis. Dat kan dan ook Groningen zijn. Er zijn dan meerdere gesprekken nodig om het rustig uit te leggen." Tot fysieke confrontaties komt het daarbij tot nu toe niet, maar stress levert dat ook voor de verpleegkundigen op.
Regelmatig laat haar werk haar thuis niet los. "Soms heb je heel heftige diensten. Laatst dacht ik: hoe dan, hoe moeten we dit doen? Ik probeerde daarna thuis in slaap te komen en zag mensen in infuusnaalden klimmen. Toen ik daar vervolgens met collega's over sprak, schrok ik nog meer. Ze herkenden het allemaal en hadden ook nare dromen. Het doet meer met je dan je denkt."

'Je doet het voor elkaar'

Andrea Hermans hoopt dat 2021 het jaar wordt waarin er uiteindelijk geen coronapatiënt meer op de intensive care-afdeling hoeft te liggen. Daarbij verwacht ze veel van de vaccins tegen het coronavirus. Zelf heeft ze als IC-verpleegkundige al een vaccinatie gehad. Daar twijfelde ze geen seconde over.
"Je werkt met zulke kwetsbare mensen, je wilt het niet doorgeven aan een ander. Je doet het niet voor jezelf, je doet het voor elkaar."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.