Rechtbank Midden-Nederland opent digitaal de deuren voor schoolklassen

© Rechtbank Midden-Nederland
UTRECHT - Digitaal een kijkje nemen bij een rechtszaak over een mishandeling op straat of een zitting over een man die zijn vrouw heeft bedreigd: het kan binnenkort voor scholieren. De rechtbank Midden-Nederland gaat het mogelijk maken voor scholen om zittingen online bij te wonen zodat jongeren kunnen zien hoe de rechtspraak werkt.
Het digitaal volgen van een rechtszaak via Skype moet een alternatief zijn voor de bezoekjes die klassen voor de coronacrisis maakten in schoolverband. In 2019 kwamen er zo bijna 5000 leerlingen bij de rechtbank over de vloer. Dat kan nu, in verband met de coronamaatregelen, niet meer en dus werd er gezocht naar een alternatief. Dat werd het online volgen van een zaak.
De scholieren kijken mee in de rechtszaal van de politierechter. Die behandelt zaken waar de maximale straf één jaar is, zoals bedreiging, mishandeling of diefstal. In deze zaken wordt meestal meteen uitspraak gedaan: leerlingen zien dus het begin, midden en einde van een zaak.
Er zitten wel wat regels vast aan het meekijken bij de zitting. Zo dient dat te gebeuren onder begeleiding van een docent en mogen er geen opnames worden gemaakt. Het kijken gebeurt dus 'in een klassikale setting', aldus de rechtbank.
De rechtbank heeft een selectie gemaakt van zaken die te volgen zijn en klassen moeten zich van tevoren inschrijven via de site van ProDemos. Dat voorlichtingscentrum, dat informatie geeft over democratie en de rechtsstaat, werkt met de rechtbank Midden-Nederland samen om het project mogelijk te maken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.