'Duizend bommen en granaten!' Kuifje-fans vieren tachtigste verjaardag van kapitein Haddock

PROVINCIE UTRECHT - Kapitein Haddock, de beste vriend van Kuifje, viert zijn tachtigste verjaardag. De kapitein staat bekend als verwoed whiskydrinker met een grote afkeer van mineraalwater. Daarnaast is hij ook niet vies van een potje schelden op zijn tijd.
Stripboekuitgever Ton Mackaaij weet alles van Kuifje en kapitein Haddock.
"Kuifje is eigenlijk een saaie pief", vertelt stripboekuitgever Ton Mackaaij uit Maarssen. "Het zijn de karakters als Haddock en professor Zonnebloem die de strips zo leuk maken."

Beste vrienden

Kuifje en kapitein Haddock leren elkaar tachtig jaar geleden kennen aan boord van een schip waar Kuifje vanaf probeert te ontsnappen. Kuifje komt erachter dat kapitein Haddock dronken is gevoerd door boeven, zodat ze zijn schip kunnen gebruiken voor criminele doeleinden.
"Kuifje heeft Haddock toen gered door hem ook van dat schip te halen", vertelt Mackaaij. "Haddock is daarna nooit meer van zijn zijde weggegaan. De kapitein kenmerkt zich vooral als ongelofelijk loyale vriend van Kuifje die hem door dik en dun steunt."
Verjaardag van drommelse Kapitein Haddock gevierd
Verjaardag van drommelse Kapitein Haddock gevierd © RTV Utrecht

Duizend bommen en granaten

Kapitein Haddock is enorm goed in schelden. 'Duizend bommen en granaten' is zijn bekendste uitspraak. Maar hij gebruikt allerlei krachttermen zoals 'driedubbel overgehaalde en omgekeerde ezel', 'gediplomeerde komkommers', 'lauwwaterdrinker', 'vat mosterdpap' en 'zoetwatermatroos.'

Nooit meer nieuwe verhalen

Er zijn in totaal 24 albums van kuifje verschenen, waarvan de laatste nooit voltooid is. "En er zullen ook nooit meer albums bijkomen," vertelt Mackaaij. "Hergé heeft vast laten leggen dat er na zijn overlijden nooit meer een kuifjeverhaal gemaakt mag worden. En dat gebeurt dus ook niet. We zullen het moeten doen met de albums die er nu zijn."
Een paar albums van Kuifje
Een paar albums van Kuifje © RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.