Reclamevliegtuigje met virus-tekst was actie van tegenstander coronamaatregelen

Het vliegtuigje toen het boven Amsterdam vloog.
Het vliegtuigje toen het boven Amsterdam vloog. © Thomas Hogeling, Twitter
AMERSFOORT/UTRECHT - Een reclamevliegtuigje dat vandaag boven Amersfoort, Utrecht en Amsterdam vloog met de tekst "Fear + lies = real virus" was een persoonlijke actie van iemand die het oneens is met de coronamaatregelen.
Het reclamevliegtuigje vloog van Teuge, via Amersfoort en Utrecht naar Amsterdam en weer terug. De man die het vliegtuigje inhuurde, deed dit naar eigen zeggen op persoonlijke titel. Hij zegt van plan te zijn nog meer acties te houden.
De man, die als RTV Utrecht hem spreekt aangeeft anoniem te willen blijven, is het niet eens met het beleid van de overheid. "De strekking is dat we niet goed geïnformeerd worden vanuit de overheid en de media over de ware ernst van het virus."

Oversterfte

Volgens de man is bijvoorbeeld de oversterfte door het virus niet groter dan die tijdens de griepepidemie van 2018. "Er zijn zeker mensen aan gestorven maar kijk naar de website van het CBS en vergelijk de oversterfte van 2020 met die van 2018. Het oversterfte-cijfer was toen hoger. En toen zag ik geen mondkapjes en ook geen failliete horeca-ondernemers."
Het CBS weerlegt die opmerking overigens zelf in een bericht dat op 29 december op de website werd geplaatst. "Dit jaar [2020 -red] is er oversterfte als gevolg van de uitbraak van COVID-19. In de eerste negen weken van de corona-pandemie bedroeg de oversterfte naar schatting bijna 9 duizend mensen. Dit is ongeveer even veel als tijdens de griepepidemie in 2018, maar het aantal werd bereikt in slechts de helft van de tijd."

Ziekenhuizen

Het vliegtuig vloog over onder meer Amersfoort en Utrecht. Vorige week woensdag gaven ziekenhuizen in die twee steden nog aan tegen de grenzen van hun kunnen aan te lopen omdat het zo druk is met coronapatiënten. De ziekenhuizen konden toen nog net de planbare zorg leveren.
Als RTV Utrecht de man naar de volle ziekenhuizen vraagt, wil hij daar niet over praten: "Dan stop ik acuut met dit gesprek." Hij zegt de ernst van de ziekte niet te willen ontkennen. "Oude mensen gaan nou eenmaal dood. Maar in het voorjaar mochten mensen opeens niet meer doodgaan. Het is niet mijn intentie mensen in het harnas te jagen. Ik ben geen corona-ontkenner. Maar degene die meedoet, is een corona-conformist."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.