RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Evenementenbedrijven in spanning over 2021: wanneer zijn mensenmassa's weer toegestaan?


PROVINCIE UTRECHT - Als één sector het lastig had in 2020, dan is het wel de evenementensector. Het coronavirus zette een streep door festivals, beurzen, tentoonstellingen en congressen. Gespecialiseerd in het samenbrengen van massa's mensen zagen ondernemers hun agenda's alsmaar leger raken. Met twee van hen blikt RTV Utrecht terug én vooruit.

 In de Werkspoorkathedraal in Utrecht passen zo'n 3500 mensen. In de Werkspoorkathedraal in Utrecht passen zo'n 3500 mensen. | Foto: RTV Utrecht / Annemarie de Wit

Juliëtte Nieuwstraten werkt in de Werkspoorkathedraal in Utrecht. In de voormalige fabriekshal zijn vroeger werktuigen en spoorwegmaterieel gemaakt; tegenwoordig biedt het kolossale gebouw plaats aan evenementen voor duizenden mensen. Hoe groter, hoe beter, wat betreft Nieuwstraten. "Je krijgt er adrenaline van."

Het was twee weken voor het festival, we hadden er zin in. En toen kwam corona."
Juliëtte Nieuwstraten, woordvoerder Werkspoorkathedraal

In maart 2020 is het team druk bezig met de voorbereidingen voor het Werkspoorfestival, dat met Pasen plaatsvindt. "Het was twee weken voor het festival. Alle uitnodigingen waren de deur uit, het programma lag klaar, we hadden er veel zin in! En toen kwam corona..." Twee collega's staan op het punt een vast contract te krijgen, maar moeten vertrekken. Het festival gaat niet door.

De Werkspoorkathedraal doet vandaag dienst als kerstbomeninleverpunt.


Ligconcert in cirkels
Het team baalt, maar is strijdvaardig. "We dachten: we gaan leuke dingen organiseren, kijken wat er nog wél kan." Zo vindt in september in de Werkspoorkathedraal toch het jaarlijkse ligconcert plaats met 500 mensen in plaats van 1200. "Normaal liggen de luchtbedden half op elkaar en is het hutjemutje, nu lag iedereen heel braaf in op de grond getekende cirkels met afstand van elkaar."

De mensen van de Werkspoorkathedraal redden het, mede dankzij de steun van de overheid en de eigenaar van het pand. Nieuwstraten noemt 2020 een ellendig jaar qua inkomsten, maar geen weggegooid jaar. "Je raakt een beetje gewend aan alle grote evenementen; alles moet mooi, spectaculair en fantastisch. Het is ook weleens leuk een stapje terug te doen."

We hadden nog nooit meegemaakt dat we de kathedraal afsloten en niet wisten wanneer we weer terug zouden zijn."
Juliëtte Nieuwstraten, woordvoerder Werkspoorkathedraal

De overgebleven drie collega's houden de moed erin. Ze zetten een maand lang hun hal open voor een theatervoorstelling met afgesloten kamertjes voor maximaal dertig mensen. Met de collega's die weggaan, slapen ze een nacht in de voormalige fabriek. Op 'Camping de Laatste Snik' halen ze herinneringen op en overnachten ze, ieder in hun eigen tent.

 De oude fabriekshal staat nu helemaal leeg. De oude fabriekshal staat nu helemaal leeg. | Foto: RTV Utrecht / Annemarie de Wit

Tweede lockdown
Alleen komt dan de tweede lockdown. Een dieptepunt voor de Werkspoorkathedraal. "De overheid vroeg nu echt: ga dicht, doe even niks. Het was spannend. We hadden nog nooit meegemaakt dat we de kathedraal afsloten en niet wisten wanneer we weer terug zouden zijn. Maar we hebben ook een collega wiens vriendin op de ic werkt, van wie we alles meekrijgen. We besloten: we doen even niks."

Lucas Steenhuis herkent het gevoel van gebrek aan perspectief. Met zijn bedrijf Firma Brandwacht in Soest verhuurt hij grote tenten aan bekende festivals als De Parade, Lowlands en Zwarte Cross. Vlak voor corona staat hij met zijn personeel in de startblokken om aan de voorbereidingen van het festivalseizoen te beginnen. "In één klap werd alles gecanceld. Het was heel onzeker."

In één klap werd alles gecanceld. Het was heel onzeker."
Lucas Steenhuis, eigenaar Firma Brandwacht

"We voelden de bui al wel een beetje hangen", vertelt Steenhuis over dat moment. "Ik heb altijd nauw contact met organisatoren van de grootste festivals van het land en iedereen zei: oh, oh, waar gaat dit heen?! Even leek het erop dat er vanaf 1 juni misschien weer meer kon, maar het bleek lastig te worden. Het regende afmeldingen. Alles werd afgezegd of verschoven."

 De kleurrijke tenten van Firma Brandwacht staan normaal gesproken op grote festivals. De kleurrijke tenten van Firma Brandwacht staan normaal gesproken op grote festivals. | Foto: Firma Brandwacht

Het zorgt voor onzekerheid. Het bedrijf van Steenhuis doet niet alleen aan tentenverhuur, maar maakt ook decorstukken. Zo is de mobiele bar van De Parade het ontwerp van de Brandwacht en maakt het bedrijf ooit een robot die op festivals 'praat' met bezoekers. "Ons bedrijf is volledig gericht op evenementen, dus het hele perspectief was weg. Er was echt geen houvast."

Toch zit ook Steenhuis niet bij de pakken neer. Zijn collega's en hij bedenken een handenwasstraat, die ze verkopen aan scholen in Nederland en België. Van oudsher is Firma Brandwacht een interieur- en decorbedrijf. Nu de tentverhuur stilligt, pakken ze hun oude klussen weer op. Ze richten restaurants in en tv-shows weten het bedrijf weer te vinden voor het bouwen van decors.

Nieuwe opdrachten
"Het was lastig om het aan te slingeren, maar lijkt nu te lukken", vertelt Steenhuis. De werkplaats is weer in bedrijf, een architect komt met een opdracht voor het ontwerpen van tiny houses en voor een bouwbedrijf maakt de Brandwacht een interactieve tafel. "Er gebeurt weer wat." Ook deze evenementenman leeft wel nog grotendeels van steun van de overheid.

 "We hebben een verplaatsbaar dorp, dat niets staat te doen", zegt de eigenaar van het tentenverhuurbedrijf. | Foto: Firma Brandwacht

De toekomst ziet hij positief in. "Ik ga ervan uit dat het goedkomt", zegt Steenhuis. "Er komt een tijd dat we niet of nauwelijks meer last hebben van het coronavirus en we weer evenementen kunnen organiseren. Ik denk dat mensen er heel erg veel zin in hebben." Wel hoopt hij dat dat moment niet te lang meer duurt. "Op een gegeven moment moet je keuzes maken."

Hij doelt op collega's in de evenementenwereld die inmiddels iets anders zijn gaan doen. "Het is belangrijk dat de overheid binnenkort een toezegging doet over wanneer we weer iets kunnen organiseren. Dat is de enige manier om de sector te redden. Zonder die garantie gaan bedrijven andere keuzes maken en bijvoorbeeld hun tenten verkopen. En zonder tenten, heb je geen festival."

De komende maanden gaan we kijken: wat kunnen we doen met de aantallen die mogen?"
Juliëtte Nieuwstraten, woordvoerder Werkspoorkathedraal

Ook de mensen van de Werkspoorkathedraal kijken optimistisch vooruit. Juliëtte Nieuwstraten: "De komende maanden gaan we kijken: wat kunnen we doen met de aantallen die mogen? Daarna gaan we hopelijk weer knallen." In september staan de eerste grote evenementen weer op de agenda, deels doorgeschoven vanuit vorig jaar.

Nieuwstraten kan niet wachten tot ze weer duizenden mensen in de grote hal mag ontvangen. "Vooral dat moment helemaal aan het eind van de avond, dat je met elkaar nog even iets staat te drinken en denkt: dit hebben we gewoon gedaan! Al grapte mijn collega wel: misschien moeten we onszelf weer opnieuw inwerken, anders staan we straks met 2000 man en denken we: wat gebeurt hier?!"


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -