Kort nieuws: Hoogbegaafden in Utrecht

Zo'n vierhonderd hoogbegaafden uit heel Europa zijn de komende dagen te gast in Utrecht. Tijdens de European Mensas Annual Gathering worden lezingen en workshops gehouden. In Europa wonen in totaal zo'n vijftigduizend mensen die een IQ van meer dan 130 hebben. Het gemiddelde IQ van Nederlanders ligt rond de 90.
* In Eemnes is zondagmorgen een boksbeugel in beslag genomen. Agenten hielden twee mannen aan na een melding van vernieling op het Pijpestrootje. Onderzoek wees uit dat van vernieling geen sprake was.
* De politie in Utrecht heeft afgelopen nacht een 19-jarige inbreker aangehouden. Hij wilde met twee compagnons ramen openbreken van een huis aan de Ina Boudier-Bakkerlaan. Alerte buurtbewoners belden 112 en na een korte achtervolging kon de man door de politie worden opgepakt. Zijn twee maten konden wel ontkomen.
* Nieuwegein is weer opgeschrikt door een autobrand. Dit keer was een bewoner van de Alkemaderschans het slachtoffer. Hij belde 112 en probeerde het vuur zelf nog met een tuinslang te blussen, maar er was geen redden aan. Brandstichting is inmiddels zeker, zegt de politie, maar een verband met eerdere autobranden in het dorp lijkt uitgesloten.
* Duizenden straatlantaarns in Amersfoort krijgen de komende jaren nieuwe armaturen. De investering van vele tienduizenden euro's is nodig om uiteindelijk te besparen op de energiekosten. Amersfoort wil de lantaarnpalen geschikt maken voor zuinige LED-verlichting. Op dit moment wordt LED-verlichting alleen nog gebruikt in verkeerslichten.
* In Maartensdijk is een man bedreigd met een vuurwapen. Het 51-jarige slachtoffer kreeg op de Valklaan ruzie met een 26-jarige man. Die trok daarop een vuurwapen en werd even later aangehouden. Bij hem thuis lag een alarmpistool. De man is ingesloten voor verhoor.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.