Marokkaans parlementslid vrijgesproken

UTRECHT - De politierechter in Utrecht heeft een Marokkaans parlementslid vrijgesproken van opzettelijke bijstandfraude.
Voormalig wethouder Hans Spekman had een aangifte tegen de man ingediend, maar bij de zitting vroeg het OM al om vrijspraak omdat er te weinig bewijs was.
De verdachte, tegenwoordig parlementslid in Marokko, ontving elf jaar lang bijstand van de gemeente Utrecht, maar hij zou in Marokko bezittingen hebben.

OVERTREDING

De 68-jarige man had enkele zaken verkeerd opgegeven, onder meer over een erfenis en en publieke functie als gemeenteraadslid, maar de rechter vond niet dat de man dit opzettelijk fout had vermeld.
Hij is daarvoor overigens wel in overtreding, maar krijgt daarvoor geen straf. De rechter woog mee dat de uitspraak erg lang op zich had laten wachten en dat de man geschaad is door uitspraken in de media. Bovendien moet de man al zes jaar aan ontvangen uitkering terugbetalen.

WETHOUDER

De zaak kwam aan het rollen door een aangifte van de Utrechtse oud-wethouder Hans Spekman. Hij noemt de uitspraak in deze zaak klassejustitie.
Spekman, tegenwoordig PvdA-Kamerlid, denkt dat het OM en het ministerie van Buitenlandse Zaken bewust de fraude hebben geprobeerd weg te moffelen om ruzie met Marokko te voorkomen.
Het Tweede Kamerlid verwacht binnen nu en drie weken antwoord van de minister op zijn vragen over de vermeende klassejustitie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.