"Kliko's Vleuten zijn gewoon te zwaar"

UTRECHT - Het mysterie van de verdwenen kliko's in Vleuten lijkt opgelost. Raar maar waar: zoals veel bezoekers van rtvutrecht.nl al tipten, worden de bakken inderdaad "opgegeten" door de vuilniswagen.
Volgens vuilnisman Patrick Eewijk, die RTV Utrecht meenam op zijn ronde, zitten de bakken veel te vol. Als ze boven de vuilniswagen hangen breekt de rand af onder het gewicht van de kliko, die dan in de vermaler stort. Zodra de afvalbak onder het mechanische mes ligt is er geen redden meer aan. Eewijk heeft dat zelf vaak zien gebeuren.
Gft-bakken van 240 liter die verdwijnen, worden overigens standaard vervangen voor een kleiner exemplaar van 140 liter, vertelt Eewijk. Het gevolg is dat mensen niet al hun groenafval meer kwijt kunnen, zeker met de grote tuinen in Vleuten. Het restant gooien de bewoners in de grijze bak, merkt Eewijk vooral in deze tijd van het jaar.
Eewijk kan de bewoners van Vleuten alleen maar adviseren de kliko's minder zwaar te maken. Bekijk hieronder de reportage van Ulrike Nagel.
Reacties op dit bericht:
* Hallo. Ik heb 10 jaar op een vuilnisauto gezeten. Eerst bij de Gemeente Zeist en later bij het RMN. Ik kan u uit ervaring vertellen dat er inderdaad kliko's in vuilniswagens verdwijnen i.v.m. het te hoge gewicht. Dit mag namelijk maximaal 75 kilo zijn. Echter, na het filmpje te hebben bekeken wil ik even kwijt dat het probleem ook ligt bij het soort klikobelading van de desbetreffende vuilniswagen(s). In het filmpje zie je een zogenoemde auto met splitcombi. Deze wagen kan zowel kliko's als verzamelcontainers legen. Als je een wagen neemt die enkel kliko's kan legen zullen er nagenoeg geen bakken in de auto vallen, tenzij de kliko iets schuin word opgehangen. Het feit dat kliko's bij een splitcombi veel sneller in de wagen vallen ligt in het mechanisme dat de kliko's tegen moet houden bij het kiepen. Dit werkt op lucht en zal bij een te zware kliko niet in staat zijn deze tegen te houden. Het is absoluut niet waar dat de randen afbreken tijdens het legen. Gewoon een kwestie voor de vuilnisman om te zware bakken te laten staan als je met een splitcombi op stap gaat, schrijft T. Noorhoff in Zeist.
* Ik ben een oud-medewerker van wat toen de Reinigingsdienst heette, tegenwoordig Stadswerken, en maakte deel uit van het bedrijfsbureau. Daar kwamen vanaf 1994 de telefoontjes terecht omtrent het verdwijnen van de kliko's. Ik heb er zeker vijftigduizend telefoontjes over behandeld. Het publiek liet mij bij zo goed als ieder telefoontje weten: "Ik zag dat de vuilnisbak door de oplader bij kop en kont werd gepakt en zo de vuilniswagen in gekieperd werd." Ook zei men vaak: "De kliko van het oplaadsysteem viel in de huisvuilauto en die gasten haalden hem niet eens uit de wagen. Toen ik er wat van zei kon ik een klap voor mijn kop krijgen." Nou, daar zat ik dan met mijn mond vol tanden. Om kort te gaan: over deze verwikkelingen is tussen 1994 en 1997 heel veel commotie ontstaan. Ik heb de stad Utrecht zeker tweemaal het aantal kliko's moeten herbezorgen. Aldus Gerard van den Heuvel.
* Hm, opmerkelijk. Ik ben vorig jaar ook mijn blauwe papiercontainer kwijtgeraakt. En inderdaad de dag dat hij verdween zat hij echt boordevol met papier, helemaal volgestouwd. Dus gezien het gewicht zou het best mogelijk zijn geweest dat hij in de wagen is gestort. Na aangifte digitaal bij politie heb ik na 4 weken pas weer een neiuwe kliko ontvangen, zegt Ard Vink uit Amersfoort.
* Hm, opmerkelijk. Ik ben vorig jaar ook mijn blauwe papiercontainer kwijtgeraakt. En inderdaad de dag dat hij verdween zat hij echt boordevol met papier, helemaal volgestouwd. Dus gezien het gewicht zou het best mogelijk zijn geweest dat hij in de wagen is gestort. Na aangifte digitaal bij politie heb ik na 4 weken pas weer een neiuwe kliko ontvangen, zegt Ard Vink uit Amersfoort.
Eerdere reacties vindt u onder het bericht "Vuilniswagens slokken kliko's op"

Klikomysterie Vleuten lijkt opgelost

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.