Inwoner Leerdam doet aangifte tegen Vijfheerenlanden wegens Niemans Beton

Pim van Santen.
Pim van Santen. © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
LEERDAM - Pim van Santen gaat aangifte doen tegen zestien bestuurders en ambtenaren van de gemeente Vijfheerenlanden en de voormalige gemeente Vianen. Dat meldt de inwoner van Leerdam aan RTV Utrecht. Hij beschuldigt de bestuurders en ambtenaren van chantage, leugens en knevelarij. Het draait in zijn aangifte om de schadevergoeding van ruim 90 miljoen euro die de gemeente moet betalen in de zaak Niemans Beton.
Van Santen volgt het dossier Niemans Beton al jaren, voor de gemeente kan hij omschreven worden als een luis in de pels. De man deed meerdere WOB-verzoeken om stukken over de zaak openbaar te laten maken. Ook diende hij verzoekschriften in bij de voormalige gemeente Leerdam om zo te voorkomen dat die gemeente zou fuseren met Zederik en Vianen.

Langstlopende rechtszaak

De zaak Niemans Beton is - voor zover bekend - de langstlopende rechtszaak in Nederland. Het bedrijf wilde uitbreiden en ruilde grond met de gemeentes Hagestein en Vianen. Maar Vianen kwam de afspraken niet na, en het bedrijf leed schade. Eind vorig jaar deed het Gerechtshof in Den Haag uitspraak, de gemeente moet ruim 90 miljoen euro schadevergoeding betalen. Het grootste deel daarvan zijn rentes.
De wethouder heeft één van zijn medewerkers onder zware druk gezet om niet over de zaak te spreken, dat noem ik chantage.
Pim van Santen (kritisch inwoner Leerdam)
Van Santen is inwoner van één van de fusiegemeentes en zag de bui al lange tijd hangen, dat de inwoners van Leerdam en Zederik zouden gaan opdraaien voor de kosten van deze claim. En dus stelde hij vragen aan Leerdam en later aan Vijfheerenlanden. Maar dat leidde niet tot bevredigende antwoorden. Van Santen: "Ik weet zeker dat ik voorgelogen ben. Ik kreeg stukken van de advocaat van Niemans. Vervolgens stelde ik vragen aan de gemeente, waarvan ik het antwoord al wist uit de stukken van de advocaat. En toch kreeg ik regelmatig hele andere antwoorden."

Boter op het hoofd

De kritische burger beweert niet alleen dat hij vals is voorgelicht, in zijn ogen zijn ook de raadsleden van de drie fusiegemeentes in de aanloop naar de fusie om de tuin geleid. "Maar de raadseleden hebben zelf natuurlijk ook boter op hun hoofd, zij hebben onvoldoende doorgevraagd over deze zaak." Ook verwijt Van Santen de gemeente een gebrek aan openheid en transparantie in het dossier. "Als ik stukken kreeg over de zaak, na een WOB-verzoek, dan waren heel veel dingen onleesbaar gemaakt."
De man heeft deze week een afspraak met de Rijksrecherche die zijn aangifte komt opnemen. Hij doet onder andere aangifte van knevelarij, wat wil zeggen dat een bestuurder of ambtenaar misbruik maakt van zijn positie bij financiële transacties. In de aangifte komt ook een klacht tegen voormalig wethouder Wijnmalen (SGP) van Vianen: "De wethouder heeft één van zijn medewerkers onder zware druk gezet om niet over de zaak te spreken, dat noem ik chantage."

Verlies uitkering

Ten slotte laat Van Santen weten dat de huidige gemeente Vijfheerenlanden hem ook onder druk zet. Zo zou een WMO-ambtenaar er op gezinspeeld hebben dat hij een deel van zijn uitkering voor huishoudelijke hulp zou verliezen als hij door bleef gaan op het dossier Niemans. Een woordvoerder van de gemeente neemt afstand van die bewering: "Wij herkennen ons daar helemaal niet in, en we nemen er afstand van, zowel ambtelijk als bestuurlijk. Als het al gebeurd is, dan staat het deze heer vrij om een klacht in te dienen bij de gemeente."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.