Geld voor boeren die biodiversiteit in weiland willen: 'Zonder subsidie was dit bosje er niet gekomen'

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
PROVINCIE UTRECHT - "Van bos heb je als ondernemer vooral last, daar heeft alleen de samenleving wat aan." Dat zei boer Arjan van Rijn in Nieuwer Ter Aa vanmorgen op Radio M Utrecht. Van Rijn heeft van de provincie Utrecht geld gekregen om in zijn weiland een houtsingel aan te leggen. De subsidie is bedoeld om de biodiversiteit rond agrarisch gebied te verbeteren.
De provincie Utrecht heeft tussen 2019 en 2021 750.000 euro klaargelegd voor agrariërs die zogenoemde 'kleine landschapselementen' - poelen, bosjes, houtwallen, natuurvriendelijke slootkanten - willen aanleggen. Het idee is dat kikkers, padden, salamanders, zangvogels, bijen, libellen en vlinders gaan zorgen voor meer biodiversiteit bij de weilanden.

Sinds 2019 zijn enkele tientallen landschapselementen aangelegd. De provincie benadrukt dat er nog geld over is om nieuwe projecten te financieren. Agrarische collectieven in de regio zoeken deelnemers en locaties. De deelnemende gemeenten zijn De Bilt, Bunnik, Houten, IJsselstein, Leusden, Lopik, Montfoort, Oudewater, Soest, Stichtse Vecht, Utrechtse Heuvelrug, Vijfheerenlanden, Wijk bij Duurstede, Woudenberg en Zeist.

Honderden plantensoorten

In het weiland van Van Rijn groeit inmiddels een beginnend bosje van zo'n 5 bij 75 meter met een paar essen en honderden lagere plantensoorten. "Over een jaar kun je zien dat hier echt wat is gaan groeien, maar het duurt nog wel een paar jaar voor het volgroeid is", aldus de boer.
Ook op zijn erf heeft Van Rijn bomen en struiken geplant, om de boerderij wat meer aan het zicht te onttrekken. "Je moet wel wat liefde voor bomen en struiken hebben", zegt hij. "Mijn oom is boomkweker en die heeft de bomen ook geleverd. Ik denk dat ik daar de genen van heb."

Nog niet veel animo

In de gemeente Stichtse Vecht mogen boeren, verenigd in een agrarisch collectief, 50.000 euro verdelen. Veel animo is er nog niet. Volgens Van Rijn zijn er onder de ongeveer tweehonderd boeren hooguit vijf deelnemers. "Het is simpel, zonder subsidie was dit bosje er ook niet gekomen", zegt hij. "Daar begin ik niet aan. Bos brengt ons verder niets, dat is alleen voor de samenleving."
Het is vooral de combinatie van maatschappelijk belang en financiële compensatie waarmee Van Rijn over de streep werd gehaald en al te veel boschages ziet hij liever niet. "Het is gesubsidieerd, de bewoners hebben er een mooi uitzicht op en we werken graag aan biodiversiteit. Maar voor ons is het een veldkavel waar we ons brood mee moeten verdienen. En we moeten natuurlijk ook aan de weidevogels denken."

Biodiversiteit

"We willen graag dat de biodiversiteit in de provincie wordt verbeterd, maar de boeren schieten er inderdaad zelf niets mee op", beaamt Wenche Asyee van het agrarisch collectief Rijn, Vecht en Venen. "Het mooie van dit project is dat deze houtsingel aansluit op een andere singel verderop, die er al veel langer staat. De bomen moeten wel goed onderhouden worden en niet al te hoog groeien, maar dat gaat mijnheer Van Rijn zeker doen."
"Het lijkt misschien weinig, maar alle kleine beetjes helpen", zegt Asyee, die inschat dat met de halve ton in Stichtse Vecht ongeveer tien projecten kunnen worden bekostigd. "Op andere plekken gaan we poelen graven of slootjes wat verbreden zodat salamanders en kikkers er profijt van hebben."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.