Directrice en nep-arts Utrechts zorgcentrum opgepakt in fraudeonderzoek

© Google streetview
UTRECHT - De politie heeft vandaag een vrouw en een man aangehouden in een langlopend onderzoek naar fraude en valsheid in geschrifte bij Medisch Centrum Bernadotte in Utrecht. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten, meldt het Openbaar Ministerie.

Verdachten

De vrouw is de directrice van Medisch Centrum Bernadotte, voorheen Gezondheidscentrum Medimel. Naast het plegen van fraude zou de vrouw zich ook hebben voorgedaan als huisarts, terwijl zij dat niet is. Zo heeft zij consulten uitgevoerd en recepten uitgeschreven.
"Hiermee zou ze artikel 96 van de Wet BIG hebben overtreden door een aanmerkelijke kans op schade voor de gezondheid van deze patiënten te veroorzaken", aldus het OM. De mannelijke verdachte wordt voorlopig alleen verdachte van fraude.

De zaak aan het rollen

De Inspectie Gezondheidszorg deed in mei 2019 aangifte tegen de directrice. Daarop is een onderzoek ingesteld naar de gang van zaken in de huisartsenpraktijk in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Er zouden niet kloppende declaraties zijn ingediend bij zorgverzekeraars, die door die verzekeraars zijn betaald. Dat is oplichting en valsheid in geschrifte, aldus het OM.
Nadat de huisartsenpraktijk failliet was gegaan is uit het onderzoek gebleken dat de vrouw opnieuw de fout in ging. De vrouw startte thuiszorgorganisatie Dotte bv op en leverde vervolgens valse indicatiestellingen aan. Ook zou zij kosten hebben gedeclareerd terwijl er geen of minder thuiszorg was verleend.
Daarna zou zij deze praktijken hebben voortgezet met nog een nieuw opgerichte organisatie, Thuiszorg bij U. De aangehouden mannelijke verdachte zou hierbij ook betrokken zijn geweest.

Verder onderzoek

Ondanks de aanhoudingen is het onderzoek nog steeds in volle gang. Zo wordt de financiële kant van de zaak apart onderzocht. Volgens het OM is daarom nog niet te zeggen wanneer de zaak bij de rechter zal worden behandeld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.