RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Laagste aantal nieuwe besmettingen in een maand en basisscholen mogelijk eerder open


PROVINCIE UTRECHT - Het aantal nieuwe besmettingen is weer verder gedaald. Zowel landelijk als in onze provincie. Volgens het RIVM gaat het landelijk om het laagste aantal in ruim een maand. Verder hoopt het kabinet dat de basisscholen toch iets eerder open kunnen. De laatste ontwikkelingen rond corona lees je hier in 'Corona vandaag'.

Kabinet hoopt basisschool en kinderopvang op 25 januari te openen
Het kabinet streeft ernaar basisscholen en de kinderopvang op 25 januari weer te openen, zeggen ingewijden. Het hangt wel af van een onderzoek naar de vatbaarheid van kinderen voor de zogeheten 'Britse variant' van het coronavirus. Pas nadat de deskundigen van het OMT met een advies erover zijn gekomen, neemt het kabinet een besluit.

In eerste instantie zouden scholen en de kinderopvang op 18 januari weer opengaan, maar gisteren werd na kabinetsoverleg over corona op het Catshuis al aannemelijk dat ze langer dicht blijven. Het kabinet kondigt morgen namelijk naar verwachting aan dat de lockdown, die sinds half december van kracht is en tot zeker 19 januari zou gelden, wordt verlengd met waarschijnlijk drie weken. Middelbare scholen blijven naar het lijkt wel dicht zolang de lockdown geldt.

Aantal besmettingen in Utrecht daalt verder
Het aantal nieuwe coronabesmettingen in de provincie Utrecht is opnieuw verder afgenomen. Er zijn 334 positieve tests geregistreerd, 76 minder dan gisteren. Een dag eerder daalde het aantal ook al met 75.

Verder kwamen er vijf ziekenhuisopnames bij in onze regio, vier minder dan gisteren. Drie inwoners van de provincie Utrecht zijn overleden als gevolg van het virus.

In de stad Utrecht kwamen er 80 positieve tests bij en in Amersfoort 38. Aan de onderkant van de tabel valt vooral Bunnik op met geen enkele nieuwe besmetting.

Ook in Zeist, waar vorige week besmettingen werden geconstateerd na een feest van scholieren, daalt het aantal nieuwe gevallen. Gisteren waren dat er daar 24 en eergisteren 28. Vandaag telt Zeist tien nieuwe besmettingen.Laagste aantal nieuwe coronagevallen in ruim een maand
Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 5499 positieve coronatests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is het laagste aantal in een dag sinds 2 december. In de afgelopen week zijn bijna 51.000 nieuwe gevallen vastgesteld, gemiddeld 7262 per dag.

Op zondag meldde het RIVM ruim 6600 nieuwe gevallen, op zaterdag meer dan 7300, op vrijdag ruim 8100 en op donderdag meer dan 9700. Amsterdam telde afgelopen etmaal 198 nieuwe gevallen. In Rotterdam kwamen er 146 bevestigde besmettingen bij en in Den Haag 121. Daarna volgen Venlo (81 positieve tests) en Utrecht (80).

Sinds het begin van de uitbraak zijn ruim 878.000 Nederlanders positief getest. Van bijna 12.500 mensen is zeker dat ze aan het virus zijn overleden.

Rode Kruis gaat ook in Utrecht helpen bij het vaccineren
Het Rode Kruis gaat de hulp aan het vaccinatieprogramma tegen het coronavirus van de GGD opschalen, ook in de regio Utrecht. Het gaat voornamelijk om de inzet van EHBO'ers, laat het Rode Kruis weten.

Hulpverleners van het Rode Kruis worden vooral ter ondersteuning ingezet, of om bijvoorbeeld eerste hulp te verlenen. Als iemand een vaccinatie tegen het coronavirus heeft gekregen, wordt geadviseerd een kwartier te blijven zitten. Als er namelijk een allergische reactie zou optreden, komt die hoogstwaarschijnlijk binnen die tijd.

De hulpverleners helpen dat in de gaten houden en kunnen eerste hulp verlenen als iemand bijvoorbeeld flauwvalt.

Lees hier meer.

 Rode Kruis gaat helpen bij vaccineren. Rode Kruis gaat helpen bij vaccineren. | Foto: ANP

'Bredere voorlichting ouderen nodig over betalen bij webwinkel'
Banken zouden meer energie moeten steken in het geven van voorlichting aan senioren over betaalmogelijkheden bij webshops. Dat stelt ouderenbond ANBO in Woerden na een enquête waaruit naar voren komt dat een derde van de ouderen weleens heeft afgezien van een aankoop op internet vanwege de aangeboden manier van betalen.

Nu het door de lockdown ook voor ouderen steeds belangrijker is geworden om online te kunnen bestellen wil de ANBO dat het niet alleen gaat over veiligheid, maar ook over alle manieren waarop je online kunt betalen. Nu haakt een deel van de ouderen af, omdat ze de mogelijkheden niet kennen en niet vertrouwen.

Baas boven baas
Oud-Kamerlid Mirjam Sterk noteert een record.


Verbetering luchtkwaliteit door lockdown overtreft verwachtingen
De eerste lockdown van 2020 heeft de luchtkwaliteit in Nederland nog meer doen verbeteren dan in eerste instantie werd ingeschat. Het RIVM en DCMR Milieudienst Rijnmond becijferen in een wetenschappelijk artikel dat de afname van schadelijke stoffen hoger was dan ze eerder dachten.

Volgens de onderzoekers daalde de concentratie stikstofdioxide ( NO2) in het voorjaar met ongeveer een kwart in steden. In drukke straten bedroeg de afname zelfs 30 procent, in landelijk gebied ongeveer 18 procent. Eerder werd uitgegaan van 10 tot 20 procent verbetering. De fijnstofconcentraties daalden met 10 tot 25 procent. "Ook dit is meer dan eerder werd ingeschat", meldt het RIVM.

 Een leeg Europaplein in Utrecht in maart 2020. Een leeg Europaplein in Utrecht in maart 2020. | Foto: Sandra

Minkema College Woerden lokt nieuwe leerlingen met online rondreis
Vanwege de lockdown zijn alle scholen nog steeds dicht, maar toch is het voor de kinderen uit groep acht normaal gesproken de tijd van het jaar, om een middelbare school uit te kiezen. Die kennismaking vraagt nu dus om creatieve oplossingen. Het Minkema College in Woerden heeft er één gevonden en neemt potentiële leerlingen deze week online mee op ontdekkingsreis in de school.

"Leerlingen kunnen in die wereld van alles beleven, net zoals op een open dag: dus ze kunnen quizjes doen, een proefje doen of bijvoorbeeld filmpjes kijken", aldus directeur Arjan van de Wart.

Directeur Arjan van der Wart op Radio M over de online rondleiding op zijn school.


Hoewel het online kennismaken anders is dan écht rondlopen, gelooft de directeur dat de school neergezet kan worden zoals hij echt is: "We hebben echt wel geprobeerd het realistisch te maken. Het is wel de bedoeling dat de leerlingen echt een goed beeld krijgen van onze school." Lees hier het hele verhaal.

 Minkem College in Woerden Minkem College in Woerden | Foto: Minkema College


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -