Tegenstanders woningbouw Houten dwingen referendum af: 'Mensen denken dat het eruit gaat zien zoals in Nieuwegein'

Burgemeester Isabella neemt de handtekeningen in ontvangst.
Burgemeester Isabella neemt de handtekeningen in ontvangst. © RTV Utrecht / Jiri Glaap
HOUTEN - Een groep inwoners van Houten heeft duizenden handtekingen ingezameld om zo een referendum over de bouw van bijna 6000 woningen af te dwingen. Het college wil de komende twintig jaar flink gaan bouwen, maar de tegenstanders vrezen dat met name de hoogbouw het dorpse karakter van Houten gaat aantasten.
"Mensen hebben het gevoel dat er niet op een Houtense manier gebouwd wordt. Houten is altijd uniek in de manier waarop wij hier gebouwd hebben en deze plannen zien er heel anders uit. Mensen denken dat het eruit gaat zien zoals in Nieuwegein, of als in Kanaleneland of in Overvecht", zegt Ellen Standhardt-Jonkers, één van de initiatiefnemers van het referendum.
Inmiddels staat de teller op 4300 ingezamelde handtekeningen en er waren er 2250 nodig voor een referendum. De gemeenteraad beslist morgen of de volksraadpleging er daadwerkelijk gaat komen. Maar door het aantal ingezamelde handtekeningen lijkt dat nog een formaliteit.

Raadgevend referendum

Het gaat overigens om een raadgevend referendum. Dat betekent dat de uitkomst ervan niet bindend is voor de Houtense politiek. De planning is om het tegelijkertijd te houden met de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart aanstaande.
De ingezamelde handtekeningen zijn vandaag al aangeboden aan burgemeester Gilbert Isabella.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.