Grote brand monumentaal CAB-gebouw in Utrecht onder controle

© 112mediautrecht
UTRECHT - In Utrecht heeft een zeer grote brand gewoed in het CAB-gebouw bij station Zuilen. Het markante pand wordt gezien als industrieel erfgoed. Er zijn veel creatieve bedrijven gevestigd. Die lijken vooralsnog niet getroffen. Het blussen concentreerde zich gisteravond en vannacht vooral op een deel van het gebouw waar een parketdepot is gevestigd. Kort na 01.30 uur heeft de brandweer het sein brand meester gegeven.
Meerdere eenheden van de brandweer rukten uit, waaronder een groot watertransport. De Cartesiusweg werd hiervoor afgesloten. De vlammen konden alleen van buitenaf worden geblust. Brandweermensen zouden anders gevaar kunnen lopen, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht.
Blussen bij een bedrijf in parketvloeren.
Blussen bij een bedrijf in parketvloeren. © 112mediautrecht
Er waren buiten geen vlammen te zien. Wel kwam er rook uit het gebouw. In het CAB-gebouw zitten onder meer concertzaal dB's, Filmcafé en brouwerij Oproer. Ook zijn er opnameruimtes en oefenstudio's. Het pand staat in de zogenoemde Cartesiusdriehoek. Dit gebied wordt de komende jaren getransformeerd tot nieuwe woonwijk. Paul de Brabander is eigenaar van db's. Hij is meteen gaan kijken. "Maar vooralsnog lijkt erop dat wij niet door de brand zijn getroffen", laat hij weten.
Een specialistische eenheid uit Nieuwegein zette de zogenoemde Cobra Cutter in. Dit blussysteem kan met zeer hoge druk gaatjes boren. Vervolgens wordt een fijn vernevelde waterstraal naar binnen gespoten. Dit zorgt ervoor dat de binnentemperatuur snel afneemt. De brandweer zaagde ook de onderkant van een rolluik open om zich meer toegang te verschaffen.
De veiligheidsregio liet vannacht weten dat de brandweer nog enige tijd bezig zal zijn met nablussen. Bij de brand is niemand gewond geraakt.
De brandweer bij het CAB-gebouw.
De brandweer bij het CAB-gebouw. © 112mediautrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.