RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Amersfoort wil vaccinatie als eerste afronden, 'maar het is geen wedstrijdje', zegt GGD

AMERSFOORT - Amersfoort moet de eerste grote stad van Nederland zijn waar iedereen gevaccineerd is tegen het coronavirus. Die wens sprak burgemeester Lucas Bolsius gisteravond uit tijdens de nieuwjaarstalkshow van de gemeente, die live werd uitgezonden op YouTube.

"We zijn begonnen met het vaccineren en dat gaan we de komende maanden uitrollen. En ik wil de eerste grote stad van Nederland zijn die helemaal gevaccineerd is, want dan kunnen we gewoon weer naar buiten, elkaar ontmoeten en kunnen we ons hart open stellen", aldus Bolsius.

Hoe Bolsius het streven wil omzetten in resultaten is nog niet duidelijk. Voorop staat dat vaccineren gebeurt op basis van vrijwilligheid. Ook over de volgorde waarin mensen worden opgeroepen hebben burgemeesters weinig te zeggen. "Nee", reageert Lydia van der Meer van de GGD Regio Utrecht, "het is heel fijn dat hij enthousiast is. Maar het is geen wedstrijdje."

Persoonlijke touch
In de talkshow, gepresenteerd door Jeroen Stomphorst, vertelde Bolsius ook over zijn eigen ervaringen met de coronatest. "Op Eerste Kerstdag kwamen we met het hele gezin binnenrijden in die teststraat en mijn kinderen hadden het al een paar keer gehad. Maar het was toch wel even spannend, maar het was allemaal negatief gelukkig."Voor Bolsius was 2020 verder een bijzonder jaar. Hij voelde zich naast burgemeester ook vooral een pastoraal medewerker en dat was een rol die hem wel paste, vertelde hij.

"Ik heb aan de telefoon heel wat gesprekken gevoerd met mensen die besmet waren of hun naasten waren verloren. Ook met mensen aan de top bij organisaties en bedrijven die hun verdriet, angsten en onvermogen uitten", aldus de burgemeester. "Dan ben je een luisterend oor, waarvan je van tevoren nooit bij stil hebt gestaan dat je dat op die manier ging doen. Het waren mooie maar ook hele indringende momenten."

Besmettingen
Ook had Bolsius goed nieuws te melden tijdens de show die meer dan een uur duurde. "De cijfers gaan in Amersfoort wel de goede kant op. Waar we drie weken geleden nog op de 120 besmettingen per dag zaten, zitten we nu op 40. Dan kun je zeggen dat is te matig, maar je ziet de trend langzaam naar beneden gaan."

De talkshow was het alternatief voor de nieuwjaarsreceptie die de gemeente normaal zou organiseren. De live-uitzending kwam vanuit het Eemhuis. Naast burgmeester Bolsius waren ondere anderen intensivist Oscar Groot en GGD-medewerker Nanni Jansen-Streefkerk te gast om te praten over het belang van zorgen voor elkaar in tijden van de coronacrisis.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -