Ontreddering na grote brand in CAB-gebouw: 'Dit kan de genadeklap zijn voor ons'

UTRECHT - Verdriet, ontreddering maar ook nog veelal tasten in het duister. Ondernemers die gevestigd zijn in het monumentale CAB-gebouw in de Cartesiusdriehoek, maken vandaag voorzichtig de schade op nadat er gisteren een grote brand woedde in het pand. "Ik heb alleen een glimp opgevangen, ik mag nog niet naar binnen. Maar alles is zwart. Heel zwart."
De schade vanmorgen.
De schade vanmorgen. © RTV Utrecht / Peter Huting
Het was al zo'n zware tijd, die uiteraard alles te maken heeft met de coronacrisis. Om die het hoofd te bieden, had Het Filmcafé van alles bedacht om nog wat geld te verdienen. "Het was standje overleven dit jaar", vertelt eigenaar Omar Waseq. "We zijn een pizzeria begonnen, thuis gaan bezorgen. We hebben alles aangegrepen wat we maar konden om te overleven. Het is nu maar de vraag wat de gevolgen gaan zijn. Als echt alles weg is, dan kan dit de genadeklap voor ons zijn. We kunnen niet makkelijk meer lenen in deze tijd, we hebben al moeten bijlenen door de coronacrisis."
Als echt alles weg is, dan kan dit de genadeklap voor ons zijn
Omar Waseq, eigenaar Het Filmcafé
Waseq werd direct gebeld door collega's en vrienden die over de brand vertelden. "Ik dacht eerst dat het wel meeviel. Ik woon hier even verderop, maar zag al snel het blauw van de vele sirenewagens. Het bleek een hele grote brand. Weliswaar aan de andere kant van het pand, maar de rook is door het hele gebouw gezogen en precies aan het einde - waar de rook het pand verliet - daar zit ons zaakje. Het ziet ernaar uit dat wij qua rookschade de sjaak zijn."
Ondernemers uit het pand zijn erg aangedaan door de brand.

Cobra Cutter

Er waren gisteravond van buitenaf geen vlammen te zien. Wel kwam er rook uit het gebouw. Een specialistische eenheid uit Nieuwegein zette de zogenoemde Cobra Cutter in. Dit blussysteem kan met zeer hoge druk gaatjes boren. Vervolgens wordt een fijn vernevelde waterstraal naar binnen gespoten. Dit zorgt ervoor dat de binnentemperatuur snel afneemt. De brandweer zaagde ook de onderkant van een rolluik open om zich meer toegang te verschaffen.

Familiebedrijf

De brand begon in vloerenwinkel Cab-Depot, een groothandel in houten en pvc-vloeren. "Allemaal brandbaar materiaal. En het is ook een heel groot gebouw. Dus dan gaat het snel natuurlijk", vertelt eigenaar Murat Calinalti.
Hij is enorm ontdaan door de brand. "We hebben nog geen idee wat er precies is gebeurd. Iedereen weet natuurlijk in wat voor tijden we nu zitten. Ik durf echt nog niet te zeggen wat dit voor ons betekent. We zijn een familiebedrijf en zijn nu aan het kijken hoe we dit op kunnen lossen om zo snel mogelijk weer door te gaan met ons werk."

Steun

De naastgelegen sport- en evenementenhal The Sport Box weet ook nog niet goed wat de schade precies is, omdat ze eveneens het gebouw nog niet in kunnen. "Het lijkt erop dat er geen brandschade is, maar wel rook- en waterschade", zegt Gijs Dieleman, een van de bedrijfsleiders.
The Sport Box was een van de weinige gebouwen in het pand dat nog af en toe open was. "We waren een alternatieve gymlocatie voor scholen, dus toen die nog open waren konden klassen hier sporten. Ook kun je hier beachvolleyballen en tennissen met twee man, het enige wat nog wel mocht."
Het is nu afwachten, zegt Dieleman. "We krijgen veel steun uit alle kanten en hebben super lieve berichtjes gehad." Ook Brouwerij Oproer laat weten nog niets te kunnen zeggen over de schade en eventuele gevolgen. Wel is zeker dat er rookschade is, meldt de brouwerij op Facebook.

Crowdfunding

Voor Het Filmcafé is al een crowdfundingsactie gestart. "Het nieuwe jaar 2021 zou het jaar moeten worden dat Het Filmcafé weer op ons wekelijkse programma zou staan. Dat we elke week met z'n allen mooie films kunnen bekijken, heerlijke drankjes kunnen drinken op het terras, pizza bingo avonden spelen en dansen tot diep in de nacht (zonder 1,5 meter afstand)", aldus de initiatiefneemster.
De actie heeft in korte tijd al meer dan 10.000 euro opgehaald. "Hartverwarmend", vindt eigenaar Waseq. "Dat laat zien dat we echt wat te bieden hebben aan deze stad. Deze plek is uitgegroeid tot een cultureel centrum. In mijn Utrecht is het een van de mooiste plekken van de stad."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.