Politiebonden: 'Avondklok moeilijk te handhaven'

© Politie
PROVINCIE UTRECHT - Politiebonden ANPV en NPB zien niets in de invoering van een avondklok om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Volgens de bonden is het heel moeilijk voor de politie om zo'n avondklok te handhaven.
Voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond (NPB) in Utrecht krijgt veel bezorgde reacties van leden, die waarschuwen voor de consequenties van een avondklok. "Het wordt heel intensief voor de handhaving. We hebben nu al moeite met het verwerken van alle 112-meldingen en het dichten van roosters. Een avondklok betekent een flink capaciteitsprobleem", zegt Struijs.

Gezond verstand

Zijn collega's van politiebond ANPV in Den Haag delen die zorgen. "We doen liever een beroep op het gezond verstand van de mensen. Daar moeten we het mee redden", zegt voorzitter Xander Simonis. "Ik ben bang dat politie en boa's een avondklok niet kunnen handhaven, we kunnen niet op iedere straathoek controleren."
De invoering van een avondklok zou voor het kabinet als serieuze optie op tafel liggen. De avondklok moet zorgen dat mensen minder de deur uit gaan en bij elkaar op bezoek gaan, maar volgens de politiebonden is de invoering en handhaving ingewikkeld. Al schrijft de NOS dat de avondklok nu niet ingevoerd zal worden.
Struijs: "Voor wie geldt de avondklok wel en voor wie niet? Er zijn mensen die werken bij grote bedrijven die 24 uur draaien, zij zouden een pasje moeten krijgen." De vakbondsbestuurder heeft contact met politiebonden in Italië, waar een avondklok geldt: "Italiaanse collega's zeggen dat de politie zichtbare controles moet houden op alle grote verkeerspunten. Vanuit veiligheidsperspectief zijn we geen voorstander van een avondklok. We lopen al op eieren qua sterkte."

Verplicht thuiswerken

De Nederlandse BOA Bond in Utrecht ziet meer een verplichting om thuis te werken dan in een avondklok. De bond roept werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland om dat in te stellen.
Volgens boa's is het 's avonds rustig op straat. We verwachten niet dat een avondklok zal bijdragen aan een oplossing, terwijl het wel een hoop gedoe oplevert", zegt voorzitter Ruud Kuin van de Nederlandse BOA Bond. Terwijl het volgens de bond overdag op bedrijventerreinen erg druk is.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.