Enquête over 'oerlelijk' stroomhuisje in Baarn

Hoe komt dit omstreden elektriciteitshuisje eruit te zien?
Hoe komt dit omstreden elektriciteitshuisje eruit te zien? © Gemeente Baarn
BAARN - Hoe maak je een elektriciteitshuisje minder lelijk? Over die vraag mogen inwoners van Baarn zich buigen. De gemeente is een enquête gestart omdat er vorig jaar ophef ontstond over de bouw van een 'oerlelijk' transformatorhuisje pal voor een monumentale kerk in het centrum.
Het college komt inwoners nu tegemoet door het uiterlijk van het stroomhuisje aan te passen. Op de website van de gemeente staat een enquête met daarin zes opties om het transformatorhuisje te verfraaien. De mogelijkheden zijn o.a. om het gebouw te camoufleren met beplanting, om er een reusachtig insectenhotel van te maken of om er een fotoprint tegenaan te maken.

Ophef

Vorig jaar ontstond ophef tijdens de bouw van het stroomhuisje. Volgens sommige inwoners verpest het stroomhuisje de uitstraling van het centrum. Ook verschillende lokale politieke partijen waren onaangenaam verrast toen het gebouw pal voor de monumentale Pauluskerk op De Brink werd geplaatst.
Het transformatorhuisje op De Brink in Baarn, zoals het er nu uitziet.
Het transformatorhuisje op De Brink in Baarn, zoals het er nu uitziet. © Gemeente Baarn
Toch is er volgens het college weinig aan te doen. Het huisje is volgens Stedin nodig om te zorgen dat iedereen in het centrum voorzien kan worden van stroom en er was geen andere locatie geschikt. Een aanpassing van het uiterlijk moet inwoners weer tevreden stellen.

Enquête

De gemeente wil in de toekomst inwoners vaker betrekken bij het maken van besluiten. "We zijn als college erg benieuwd naar de mening van Baarnaars", legt wethouder Hugo Prakke uit. "Ik wil daarom ook iedereen oproepen om te stemmen. Op die manier maken we Baarn met elkaar weer een stukje mooier."
Het resultaat van de enquête is uiteindelijk niet bepalend, maar zal als een zwaarwegend advies worden meegenomen in de besluitvorming. Stemmen kan tot en met 29 januari. Er zijn inmiddels al honderden stemmen uitgebracht.
Het transformatorhuisje gecamoufleerd met planten.
Het transformatorhuisje gecamoufleerd met planten. © Gemeente Baarn
Het stroomhuisje als reusachtig insectenhotel.
Het stroomhuisje als reusachtig insectenhotel. © Gemeente Baarn
Het omstreden elektriciteitshuisje met een historische fotoprint.
Het omstreden elektriciteitshuisje met een historische fotoprint. © Gemeente Baarn

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.