Groot onderzoek naar wapenhandel leidt tot 17 arrestaties, onder wie 'Luciano Pavarotti'

© Politie (Bewerking door RTV Utrecht)
PROVINCIE UTRECHT - In een groot onderzoek naar wapenhandel heeft de politie 17 verdachten aangehouden. De mannen komen onder meer uit Amersfoort, Soest en Nieuwegein.
"Op dit moment zijn we aan het afronden en dat is ook precies de reden dat we erover kunnen communiceren. Meer aanhoudingen worden op dit moment ook niet verwacht", vertelt politiewoordvoerder Maren Wonder.

Hoofdverdachte Pavarotti

Hoofdverdachte is een 35-jarige Amersfoorter met de bijnaam Luciano Pavarotti. De recherche pakte hem eind mei op. De man zou een vuurwapen en munitie hebben verkocht aan een undercoveragent.
"Het was schokkend om te zien dat we met een simpel berichtje in een chat zo een machinegeweer konden regelen", zegt Folkert van Dekken, teamleider van het onderzoek.

Alarmpistolen

In het huis van de Amersfoorter werden telefoons gevonden die de politie op het spoor van vijf andere verdachten zette. De politie zegt dat hij met een van die verdachten op grote schaal alarmpistolen uit het buitenland invoerde. De medeverdachte zou die hebben omgebouwd tot vuurwapens. Twee verdachten uit Lelystad zouden van 'Pavarotti' wapens hebben gekocht en die via WhatsApp hebben willen doorverkopen.
Een van de in beslag genomen machinegeweren.
Een van de in beslag genomen machinegeweren. © Politie
De zaak kwam een jaar geleden aan het rollen door een onderzoek naar wapenhandel in het noorden van Nederland, waarbij ook verdachten uit Amsterdam en Lelystad werden opgepakt. Chatberichten bevatten informatie over de aanschaf van vuurwapens en munitie.

Pseudo-kopers

Bij doorzoekingen op vijftien adressen werden 31 vuurwapens, waaronder twee automatische, in beslag genomen. Bij het in kaart brengen en ontmantelen van de bende is ook een zogenoemde pseudo-koper ingezet.
"Deze undercover-agent maakt dan een afspraak met die verdachte. Er wordt dan op een bepaald moment op een bepaalde locatie afgesproken, waar de koop dan wordt bezegeld zeg maar. En op de achtergrond wordt alles nauwlettend in de gaten gehouden door een obervatieteam en arrestatieteam die kunnen optreden", legt politiewoordvoerder Maren Wonder uit.
Bij de diverse acties zijn ook verdovende middelen, telefoons, munitie en voor 40.000 euro aan contant geld gevonden.
Een rechercheteam van ongeveer tien mensen heeft sindsdien 17 arrestaties verricht. De verdachten komen uit Amersfoort, Almere, Lelystad, Oss, Drachten, Tilburg, Arnhem, Nijmegen, Soest en Nieuwegein.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.