Miljoen euro extra om starters te helpen een huis te kopen in Vijfheerenlanden

VIJFHEERENLANDEN - De gemeente Vijfheerenlanden trekt een miljoen euro uit om het potje voor startersleningen aan te vullen. De bodem is in zicht, nadat inmiddels zo'n 250 starters op de woningmarkt van de extra leenmogelijkheid gebruikmaakten. De gemeente wil met het extra geld jongeren kunnen blijven helpen met het financieren van hun eerste huis.
"We willen nieuwkomers meer kans op de markt geven en jonge mensen binden aan de gemeente", schrijft het college van burgemeester en wethouders in een voorstel aan de raad. Het college noemt de starterslening een 'noodzakelijk steuntje in de rug'. Via de regeling kunnen starters maximaal dertigduizend euro per persoon bij de gemeente lenen, bovenop de hypotheek bij de bank.

Tekort aan betaalbare huizen

Jongeren in Ameide, een kleine stad in de gemeente Vijfheerenlanden, stuurden eerder een brief naar de gemeenteraad. De boodschap: ze willen graag in Ameide blijven wonen, maar er is geen betaalbaar huis te vinden. Zo geldt bij het nieuwbouwproject De Meelfariek een vanaf-prijs van 399 duizend euro. "Dat kan een starter absoluut niet betalen", zei een van de briefschrijvers toen.
Woningzoekende Steven de Waardt reageert enthousiast op de stap van de gemeente om door te gaan met de startersleningen. "Het is een hele fijne regeling", zegt hij. "In je eentje krijg je anders gewoon bijna niks geleend." Zelf wil de student binnen een paar jaar het ouderlijk nest verlaten en een huis kopen in Ameide.
Hij vult regelmatig de online rekentools in om zijn maximale hypotheek te berekenen. "Stel dat ik over drie jaar 40 duizend euro heb gespaard en ik verdien 36 duizend euro per jaar - en dat is al veel voor een starter - dan kan ik 168 duizend euro lenen." Bij elkaar opgeteld kan Steven dan een hypotheek krijgen voor 208 duizend euro. "Er is hier geen huis te vinden voor 210 duizend! Met die dertigduizend euro erbij kom je op 240, en dan krijg je toch meer aanbod."
Steven woont nog bij zijn ouders, maar is op zoek naar een eigen huis (reportage uit oktober)

Nieuwbouwprojecten

"Dat aanbod moet er alleen wel zijn", vervolgt hij. "Dat is de grote kanttekening." De Waardt vraagt zich dan ook af of het kopen van een huis in Vijfheerenlanden voor alleenstaanden met een starterslening "nu echt zo veel bereikbaarder wordt". "Maar schrijf maar op dat ik het wel positief vind", besluit hij. Alle beetjes helpen, is de gedachte.
In de gemeente Vijfheerenlanden zijn meerdere nieuwbouwprojecten, denk aan het dorp Hoef en Haag dat herrijst tussen Vianen en Hagestein. "Maar we moeten er ook voor zorgen dat in die kleinere dorpen voldoende nieuwe woningen zijn; daar zijn we keihard mee bezig", zei burgemeester Sjors Fröhlich onlangs nog in een nieuwjaarsgesprek.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.