RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Minister onder druk vanwege woningbouw in Polder Rijnenburg

UTRECHT - CDA en VVD willen dat minister Kasja Ollongren (D66) vaart maakt met woningbouw in Polder Rijnenburg. Eerder nam de Tweede Kamer een motie aan die de minister oproept om Utrecht te verplichten om in de polder woningen te bouwen. Utrecht wil dat niet, er moeten windmolens en zonnevelden komen. Ollongren geeft aan over ongeveer een week met een brief te komen. De VVD neemt daar geen genoegen mee.

In het vragenuur van de Tweede Kamer herinnerde Kamerlid Julius Terpstra (CDA) de minister eraan dat een meerderheid van de kamer wil dat er snel gebouwd gaat worden in Rijnenburg: "Er ligt een bal voor open doel. De minister moet 'm alleen nog raak durven schieten." Met de bouw van 30.000 woningen kan een belangrijk deel van het woningtekort in Midden-Nederland worden opgelost. In heel Nederland is er een tekort van 330.000 huizen, met name voor starters en voor de middeninkomens. Het kamerlid wees de minister erop dat er een aangenomen motie is, die haar oproept om Utrecht te dwingen om te gaan bouwen in de polder. Terpstra: "Wat het CDA betreft is het klip en klaar: het wordt hoog tijd voor meer regie."

Het wordt hoog tijd voor meer regie."
Julius Terpstra (CDA - Tweede Kamer)

Miljarden voor ontsluiting
De minister gaf aan dat ze misschien al volgende week met een brief komt. Daarin zal ze nader ingaan op de motie. Ze zegt dat ze die niet zomaar kan uitvoeren. Als ze Utrecht dwingt om te gaan bouwen, dan moeten er ook miljarden gevonden worden om de polder te ontsluiten. En de stad Utrecht kan voor die bedragen niet alleen opdraaien, zo betoogt de minister, ze zal zelf ook over de brug moeten komen. Ze zegt intensief overleg te voeren met het Utrechts gemeentebestuur over de kwestie.

DaniŽl Koerhuis (VVD), nam met dat antwoord geen genoegen, hij wilde de toezegging van de minister dat ze de motie gaat uitvoeren. Die toezegging kreeg hij niet. Wel benadrukte de minister dat er nog nooit zoveel gebouwd is in Nederland als de afgelopen drie jaar. En ze geeft toe dat ze het ongeduld van velen deelt, er moet gebouwd blijven worden.

Woondeal Amersfoort
In hetzelfde debat gaf de minister in antwoord op vragen van Carla Dik-Faber (CU) aan, dat ze overweegt om Amersfoort op te nemen in de woondeal, die ze gesloten heeft met de regio Utrecht. In die woondeal werken zestien Utrechtse gemeentes (U16) langdurig samen op het gebied van woningbouw en bereikbaarheid. Amersfoort maakt geen onderdeel uit van de woondeal van de U16, maar daar komt dus wellicht binnenkort een einde aan, als het aan de minister ligt.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -