Skeletten uit massagraf Vianen voor onderzoek naar Engeland

VIANEN - Zes skeletten uit het gevonden massagraf in Vianen gaan voor onderzoek naar Engeland. In gespecialiseerde laboratoria gaan onderzoekers kijken of ze meer te weten kunnen komen over de herkomst en de datering van de skeletten. "Ze hebben daar betere en nieuwere technieken dan in Nederland", vertelt wethouder Christa Hendriksen (D66) van de gemeente Vijfheerenlanden.
Stadshistoricus Hans Kluit vindt de archeologische vondst 'spectaculair' (reportage uit december)
Als je op de vindplaats staat, moet je je wel afvragen: wat is hier gebeurd?
Christa Hendriksen, wethouder Vijfheerenlanden
De skeletten zijn in november vorig jaar gevonden tijdens werkzaamheden aan de Viaanse stadsgracht. Eerst waren het er 'slechts' negen; inmiddels staat de teller op 81. En er komen er nog altijd meer bij. "De skeletten liggen op elkaar. Bij het weghalen komen de archeologen er soms achter dat skeletten die eerst als één zijn geteld, er toch twee blijken", verklaart de wethouder.

Sporen van geweld

Net als vele anderen brandt ze van nieuwsgierigheid over het verhaal achter de zeldzame archeologische vondst. Hendriksen: "Als je op de vindplaats staat, moet je je wel afvragen: wat is hier gebeurd? Iedere keer dat ik er ben, wordt die vraag dringender. Ik ben reuze benieuwd." Ze voegt toe dat 'bij iedere nieuwe aanwijzing' archiefstukken van de gemeente op tafel belanden.
Op dit moment zijn archeologen op de vindplaats bezig met het lichten van de skeletten. De botresten worden gewassen en gedroogd, waarna een fysisch antropoloog in Nederland ze verder gaat onderzoeken. Zo roepen bepaalde sporen vragen op. "Hoe kan hier een stuk schedel missen?", geeft Hendriksen als voorbeeld. "Zijn het echt allemaal jonge mannen?"
Vanwege corona is de vindplaats van de skeletten niet publiek toegankelijk. Ook is het houden van een kijkdag voor inwoners niet mogelijk. Daarom heeft de gemeente een filmpje laten maken over de opgraving van het massagraf. "Het bevat unieke beelden van de opgraving", aldus wethouder Hendriksen. "Hopelijk krijgen mensen zo het gevoel alsof ze er zelf bij zijn geweest."

Gezichtsreconstructies

Als alle onderzoeken zijn afgerond - wat mogelijk nog een jaar kan duren - hoopt Hendriksen de mensen die in Vianen begraven lagen een gezicht te kunnen geven via een gezichtsreconstructie. "De skeletten zijn straks allemaal weg, waarschijnlijk naar een archief. We willen laten zien: zo heeft iemand eruit gezien." Mogelijk komt er een tentoonstelling in het Stedelijk Museum Vianen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.