Natuurijsclubs worstelen met coronadilemma's nu het kwik daalt

De ijsbaan in Doorn (archieffoto)
De ijsbaan in Doorn (archieffoto) © ANP
PROVINCIE UTRECHT - De komende drie nachten wordt er vorst voorspeld. Maar hoewel het bloed van veel schaatsliefhebbers daardoor ongetwijfeld sneller gaat stromen, is het nog lang niet zeker dat ze de ijzers ook kunnen onderbinden.
Traditioneel is de Doornsche IJsclub een van de eerste plekken in onze provincie waar kan worden geschaatst. Onder de schaatsbaan zit een laag asfalt, waardoor er maar een klein beetje vorst nodig is om een goede ijslaag te krijgen.
Maar in Doorn hebben ze de knoop al doorgehakt, laat voorzitter Auke Porte weten. Hij denkt dat het niet koud genoeg wordt. "Het is eigenlijk net te weinig om goed ijs te maken."

'Geen coronahaard'

Daarnaast speelt ook de huidige lockdown mee in de beslissing die al is genomen. "We hebben gezegd, ook met het oog op de beperkingen die nu spelen: de ijsbaan gaat niet open, hoe ontzettend graag we dat ook zouden willen."
Het zou dan echt een evenement zijn, dat vinden we nu onverantwoord
Hubert Schartman
Ook elders in de provincie worstelen ze met het 'coronadilemma'. Want hoewel het de komende dagen waarschijnlijk net niet koud genoeg wordt, wordt voor het einde van deze maand voorspeld dat het weleens stevig kan gaan vriezen. Gaan de ijsbanen dan wel open?
IJsmeester Hubert Schartman van De Greb in Veenendaal is duidelijk. Daar wordt niet geschaatst zolang de lockdown nog duurt. "Natuurlijk willen we een mooie ijsbaan. Alles staat paraat, de watertank zou zo de meters kunnen maken. Maar het zou dan echt een evenement zijn en dat vinden we nu onverantwoord. Ik wil geen coronahaard worden, die risico's moeten we niet nemen."

Een heel stappenplan

Toch mag er nog wel geschaatst worden op ijsbanen, zegt Ramon Kuipers, woordvoerder van de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijdersbond (KNSB). Maar de clubs moeten dan wel aan strenge voorwaarden voldoen. De KNSB heeft zelfs een heel stappenplan ontwikkeld, inclusief een rekenformule om uit te rekenen hoe veel schaatsers er tegelijkertijd de baan op mogen.
"We zien drie soorten clubs", zegt Kuipers. "Er zijn clubs die zeggen: we doen het niet. Daarnaast zijn er clubs die alleen opengaan voor de jeugd of de eigen leden. Dan zijn er ook nog clubs die in principe voor iedereen opengaan en kijken hoe ze dat volgens de regels kunnen doen."

Nog niet helemaal over uit

In Baambrugge zijn ze er nog niet helemaal uit, zegt Tina Bengtson van de plaatselijke IJsclub. Dat hoeft voorlopig ook niet. Er is een flinke periode van vorst nodig wil de schaatsbaan in het weiland voldoende zijn bevroren voor het nodige schaatsplezier.
Wel heeft de Baambrugse IJsclub besloten om zolang er een strenge lockdown is, voorlopig niet naar de Jaap Edenbaan in Amsterdam te gaan. "Op zich is het daar goed geregeld", zegt Bengtson. "Maar het is daar wel erg druk."
Mocht het kwik ook in Baambrugge voldoende dalen, dan vermoedt Bengtson dat in ieder geval kinderen van onder de dertien jaar de ijzers kunnen onderbinden. "We moeten nog overleggen wat we voor volwassenen gaan doen."
De Baambrugse schaatsliefhebber tegenhouden kan nog lastig worden, omdat er geen hek om de baan staat. "Maar het is wel een klein dorp", zegt Bengtson. "Er zijn altijd wel mensen van het bestuur aanwezig die mensen aan kunnen spreken."
Moeder Natuur moet de rest doen
Jan Koops

'We zijn er wel weer aan toe'

Waar ze in ieder geval niet kunnen wachten totdat het kwik Siberische waarden aantikt, is Baarn. De wil om te schaatsen is groot, zegt Jan Koops, voorzitter van IJsbaan Baarn. "De laatste keer dat we hier konden schaatsen was acht jaar geleden, dus we zijn er wel weer aan toe."
Aan de voorbereidingen zal het in ieder geval niet liggen. Sinds 18 december staat het water al op de baan. En met de gemeente is druk overlegd aan welke regels de ijsbaan bij een opening moet voldoen. "Het is een epistel van twee kantjes met regels. Maar dat is natuurlijk terecht. Zo is er een gescheiden in- en uitgang en kan je koek en zopie alleen maar afhalen." Ook op de anderhalvemetermaatregel zal worden gehandhaafd.
Maar ja, dan moet het weer nog wel meewerken. De ijsbaan in Baarn heeft nachten van -10 tot -15 graden nodig, schat Koops in. "De ervaring leert dat je zeker 10 centimeter ijs nodig hebt." En dus hangt het na alle voorbereidingen toch vooral ook van die ene factor af. "Moeder Natuur moet de rest doen", zegt Koops.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.