Nederland drie weken langer in lockdown: 'Het is moeilijk maar we gaan samen naar de eindstreep'

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - De lockdown in Nederland is met drie weken verlengd. Dat heeft premier Rutte vanavond gezegd tijdens de persconferentie over het coronavirus. "Het is moeilijk maar we gaan samen naar de eindstreep. Met het vaccin is er wel licht aan het einde van de tunnel", aldus de premier.
Belangrijkste punten op een rijtje:

- Lockdown met drie weken verlengd tot en met 9 februari.
- Kabinet vraagt OMT om spoedadvies om avondklok.
- Grote zorgen om Britse variant coronavirus.
- Kinderopvangcentra en basisscholen gaan, als het meezit, op 25 januari wel weer open.

In de persconferentie was er ook veel aandacht voor de Britse variant van het coronavirus. Het kabinet maakt zich grote zorgen over de komst van die variant naar Nederland.
Deze mutatie is namelijk besmettelijker dan het huidige coronavirus, maar voor zover bekend niet schadelijker. Het kabinet wil alles op alles zetten om te voorkomen dat deze variant net zo om zich heen gaat grijpen als in Engeland. Het gaat om "een ernstige nieuwe situatie", zegt Rutte.
Hij beseft dat het veel vraagt van ondernemers, gezinnen en jongeren: "We zien het gebeuren en we voelen het zelf ook: onmacht, frustratie en moedeloosheid. Toch moeten we doorzetten."

Avondklok

Een ander belangrijk punt uit de persconferentie was het wel of niet invoeren van een avondklok. Op dit moment wordt die nog niet ingevoerd. Wel heeft het kabinet met spoed advies gevraagd over de kwestie aan het Outbreak Management Team (OMT).
Voordat er zo'n rigoreuze maatregel wordt genomen wil Rutte namelijk eerst weten wat de effecten kunnen zijn. Ook wil hij meer duidelijkheid over mogelijke alternatieven. Mogelijk komt daar begin volgende week al duidelijkheid over.

Onderwijs en kinderopvang

Kinderopvangcentra en basisscholen gaan, als het meezit, op 25 januari wel weer open. Het kabinet wacht nog wel een onderzoek van het OMT hierover af voordat een definitief besluit valt.
Voor middelbare scholen gelden de regels van de lockdown, dus die blijven dicht tot zeker 9 februari. Een uitzondering geldt voor leerlingen in hun eindexamenjaar, kwetsbare leerlingen en leerlingen in het praktijkonderwijs.
Wel moeten middelbare scholieren weer anderhalve meter afstand van elkaar houden. In de eerste coronagolf was dat ook al het geval, maar die maatregel werd in de zomer losgelaten.

Test met evenementen

De vier evenementen die later deze maand zouden plaatsvinden met honderden bezoekers, worden op de lange baan geschoven vanwege de Britse variant van het coronavirus. Daarbij gaat het ook om show die cabaretier Guido Weijers voor 500 man in het Utrechtse Beatrixtheater eind deze maand zou geven.
De proef was juist bedoeld om te bekijken hoe grote evenementen veilig zouden kunnen verlopen. Naast de voorstelling van Weijers, ging het ook om twee voetbalwedstrijden met 1500 man publiek en een zakelijk congres. Het is niet duidelijk wanneer wel geëxperimenteerd mag worden.

Terugkijken?

Hieronder kunt u de persconferentie nog een keer bekijken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.