RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Guido en Tamara maken ambtsketen voor Vijfheerenlanden: 'Het is een eer'


VIJFHEERENLANDEN/VIJFHEERENLANDEN - Een high five geven Guido en Tamara Schram elkaar als ze horen dat ze door de gemeente Vijfheerenlanden zijn uitgekozen om de ambtsketen te mogen maken. Guido Schram: "Altijd, als er zoiets moois op ons pad komt dan doen we een high five, dit is te gek!" Het is volgens het edelsmid-koppel het mooiste om te maken binnen hun vak.

Guido en Tamara Schram uit Heukelum maken de nieuwe ambtsketen voor burgemeester Sjors Fröhlich die op dit moment een oude ambtsketen van Zederik draagt. Er is namelijk nog geen eigen ketting voor de gemeente die inmiddels twee jaar bestaat. Begin vorig jaar deed de gemeente een oproep aan edelsmeden in de gemeente om zich aan te melden als ze de nieuwe ambtsketen wilden maken en ontwerpen.

Guido en Tamara uit Heukelum mogen ambtsketen voor Vijfheerenlanden maken


Uit de aanmeldingen is het stel met een atelier in Gorinchem uitgekozen. Attie Mager van de gemeente Vijfheerenlanden: "Hun ontwerp was fris en met nieuwe inzichten, goed passend bij onze gemeente", legt ze uit. Het stel woont niet in de gemeente maar er nét buiten. Maar Tamara is geboren en getogen in Leerdam en kent de gemeente goed. Tamara: "We wonen in Heukelum aan de Linge, dus je gooit een steentje en je zit in Leerdam, dus we zitten heel dichtbij en we voelen ons verbonden met de gemeente."

Wensenlijst van de gemeente
De gemeente heeft de ontwerpers een aantal voorwaarden gesteld. Mager: "De diverse dorpen en steden moeten erin herkenbaar zijn want hij moet voor de hele gemeente zijn. Ook moet hij goed draagbaar zijn. Burgemeester Fröhlich zei eerder al tegen RTV Utrecht dat hij als wens heeft dat de ambtsketen niet al te zwaar is.

Mager: "Alle wensen die we van tevoren hebben doorgegeven hebben zij heel prettig verwerkt. Ze hebben drie ontwerpen gemaakt en die aan ons gepresenteerd en ze zijn heel flexibel om daarin elementen nog te combineren."

Aan de wens van de burgemeester zullen ze wel voldoen, Tamara denkt dat de ambtsketen ongeveer een halve kilo zal gaan wegen. En om de dorpen en steden in het sieraad te herkennen gebruikt het stel een 3D-printer. Tamara: "We leven in 2021 dus we hebben 3D mogelijkheden tot onze beschikking. Wij vinden het heel leuk dat we een combinatie van hedendaagse techniek en het oude ambacht van vroeger maken."

Er is nadrukkelijk gekozen om de oude ketens niet om te smelten want we merkten al snel bij de historische verenigingen in de gemeente dat het wel een gruwel zou zijn als dat zou gebeuren."
Attie Mager - gemeente Vijfheerenlanden

Ze legt daarbij uit dat naast de geprinte onderdelen de ketting ook veel onderdelen zal krijgen die echt met de hand zijn gemaakt, en structuren krijgen. Zo slaat ze met een hamer met een patroon op een stuk zilver, daarmee krijgt het een speels effect. "Voor het water vinden wij dit bijvoorbeeld mooi, Vijfheerenlanden is een en al water dus het is superleuk om dat terug te laten komen."

 Met dit speelse effect op het zilver willen Guido en Tamara het water in de gemeente symboliseren Met dit speelse effect op het zilver willen Guido en Tamara het water in de gemeente symboliseren | Foto: RTV Utrecht / Caroline Geijsman

Nieuw zilver
De ambtsketen wordt gemaakt van nieuw zilver. Oude ambtsketens van de gemeentes Leerdam, Vianen en Zederik worden dus niet omgesmolten. Mager: "Er is nadrukkelijk gekozen om de oude ketens niet om te smelten want we merkten al snel bij de historische verenigingen in de gemeente dat het wel een gruwel zou zijn als dat zou gebeuren. Die oude ketens worden wel gekoesterd."

Met de lintjesregen om de nek van de burgemeester
"Eigenlijk was het streven om op de nieuwjaarsreceptie van 2021 de nieuwe ambtsketen te presenteren, maar door corona heeft dit proces vertraging opgelopen", vertelt een woordvoerder van de gemeente. Door corona konden ook kandidaten hun ontwerpen niet presenteren aan de gemeente. Daarom heeft er een digitale presentatie plaatsgevonden. Mager: "Bij een normale presentatie neem je een stukje zilver mee, en dat moeten we nu op beeld zien. Maar ze hebben een goede presentatie gegeven en mooie beelden van wat ze van plan zijn om te doen."

 Edelsmeden Guido en Tamara maken de nieuwe ambtsketen voor Vijfheerenlanden Edelsmeden Guido en Tamara maken de nieuwe ambtsketen voor Vijfheerenlanden | Foto: RTV Utrecht / Caroline Geijsman

Uit de drie ontwerpen die er nu nog zijn zal in een gesprek met de burgemeester het uiteindelijke ontwerp gekozen worden. Tamara en Guido kijken er al naar uit dat hun sieraad vaak te zien is door een groot publiek. Guido: "Ja te gek, je gaat het vaak tegenkomen en op foto's zien." Tamara: "Ik denk dat je daarvan blijft genieten als je het stuk voorbij ziet komen, het blijft gewoon bijzonder."

Het doel is nu dat met de lintjesregen, de dag voor Koningsdag 2021 en met 4 en 5 mei de ambtsketen door de burgemeester gedragen kan worden. Of dit jaar deze dagen als vanouds en zonder coronamaatregelen gevierd kunnen worden, is natuurlijk nog niet duidelijk. Mager: "Je moet op een gegeven moment en keuze maken en voor nu hebben we dit als doel gesteld. Dat zijn een paar mooie officiële momenten waarop de burgemeester het sieraad draagt."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -