Utrechtse middelbare scholen doen mee aan proef met risicogericht testen

© RTV Utrecht / Annemarie de Wit
PROVINCIE UTRECHT - Enkele Utrechtse scholen gaan meedoen aan de proef met risicogericht testen op het coronavirus. De pilot wordt begeleid door het UMC Utrecht, meldt coronaminister Hugo de Jonge.
De pilot houdt in dat als er in een klas een besmetting plaatsvindt, de scholen contact opnemen met een professionele partij die gedurende een bepaalde periode meerdere keren sneltesten in die klas afneemt.
Zodra een leerling of docent een positieve testuitslag krijgt en in isolatie is gegaan, worden de andere leerlingen in de klas verzocht zich te laten testen. Als die leerlingen herhaald een negatieve testuitslag ontvangen kunnen ze weer naar school gaan. Tot die tijd volgen ze online onderwijs. Het testen is vrijwillig.
De proef start aanstaande maandag, 18 januari dus. Er doen vijftien middelbare scholen mee, niet alleen uit Utrecht maar ook in de regio's Rotterdam en Gelderland.
GGD's worden nauw betrokken bij de proef om in het geval van een positieve testuitslagen bron- en contactonderzoek uit te voeren. Met de opschaling van de testen wil de regering lessen opdoen voor de opzet en organisatie voor het landelijk uitrollen van testen op scholen in het voortgezet onderwijs.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.